Met ontwikkelingsachterstand altijd autistisch?


#1

Jarno zit nu 3 weken op de psz en gisteren werd ons verteld dat Jarno in zijn ontwikkeling een jaar achter is.

Is een ontwikkelingsachterstand in alle gevallen gelinkt aan autisme? Of kan een ontwikkelingsachterstand ook een op zichzelf staand iets zijn?

Van Jarno is kort geleden ook gezegd dat hij autistische trekjes vertoond, maar om nu al te zeggen dat hij autistisch is, vind ik kort door de bocht. Zijn ontwikkeling gaat namelijk met hele kleine stapjes vooruit.

Persoonlijk vind ik dergelijke uitspraken, welke gebaseerd zijn op momentopnames, gauw gemaakt, waardoor een kind direct al een stempel mee krijgt…


#2

Ik weet hoe je je voelt. Bij mijn dochter werd destijds op het cb bij een maand of 9 !!! al tegen mij gezegd dat ze dachten aan autisme, omdat ze geen oogcontact maakte en geen behoefte had aan lichamelijk contact. Nou ik schrok me te pletter natuurlijk en helemaal omdat ze zeiden dat ze dat tot een jaar of 4 tot 6 ook helemaal niet kunnen testen. Zit je je lekker jaren zorgen te maken. Nu is mijn dochter 16 maanden en alles is goed gekomen. Ze daagt je uit door oogcontact te zoeken en is met vlagen een grote knuffelkont geworden. Ik weet niet wat voor autistische trekje jullie zoontje vertoont volgens de psz, maar volg aub je eigen gevoel. ALs dat zegt dat er iets mis is, dan is dat meestal ook zo en zou ik toch stappen ondernemen, om hem te helpen in zijn ontwikkeling. Zegt jouw gevoel dat hij gewoon iets langer nodig heeft dan een ander kindje (ieder kind ontwikkelt in zijn eigen tempo) en heb je zelf niet het idee dat er echt wat mis is, laat je dan aub door anderen ook niks ’ aanpraten’ Vaak voel je zelf heel goed aan of er wat mis is ja of nee, dus volg je gevoel!

mama1980


#3

hoi Heino,

Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en volg op dit moement een opleiding over autisme. een ontwikkelingsachterstand is absoluut niet direct gelinkt aan autisme. daar kunnen een heleboel andere redenen voor zijn.
Autisme uit zich in hele andere dingen. Dit kan pas sinds kort vast gesteld worden vanaf 4 jaar (voorheen was het altijd vanaf 5jaar)
Ik vind het dus ook heel raar en heel kort door de bocht dat zo maar autisme in de groep gooien. Sterker nog, wij mogen het op school niet eens noemen zonder dat er echt een onderzoek gestart gaat worden en de symptomen ZO aanwezig zijn!

als je meer vragen hebt of wilt weten kan je me altijd even mailen, ik wil je graag helpen dingen te verduidelijken etc.

groetjes Gidget

[img]http://lb3f.lilypie.com/Jw9np1.png" width=“400” height=“80” border=“0” alt=“Lilypie Third Birthday tickers” />


#4

Autisme en een ontwikkelingsachterstand staan helemaal los van elkaar.
Kunnen wel samen voorkomen, maar zijn dan 2 aparte stoornissen.
Wel kan het zijn dat autisme (of autistische trekjes) een gevolg kan zijn van een ontwikkelingsachterstand.
Overigens betekend een ontwikkelingsachterstand niet meteen dat hij een verstandelijke handicap heeft. Het kan zijn dat hij dit nog inhaalt.

Als hij autisme heeft wil dat ook niet zeggen dat zijn ontwikkeling stilstaat. Ook dan groeit hij daar gewoon in, alleen ontwikkelt hij bepaalde gebieden op een andere manier dan andere kinderen.

Aan de ene kant zeg ik: geniet gewoon lekker van jullie ventje, van wat hij wél doet en kan, en de ontwikkelingen die je nu langzaam, maar wel duidelijk ziet.
Aan de andere kant is het wel goed om het in de gaten te houden natuurlijk, nu gaat het goed, maar je kan niet in de toekomst kijken en mocht het later moeilijk worden moet je niet spijt krijgen dat je er op dit moment niet verder mee bent gegaan.

Hij zit nu op de psz, dat zou ik lekker zo houden, zeker als hij het daar naar zijn zin heeft. Daarnaast zou het misschien goed zijn om een aantal dagdelen per week naar het MKD te gaan, zodat ze daar actief aan zijn ontwikkelingsachterstand kunnen werken, en hij het misschien wel in kan halen voordat hij naar de basisschool gaat.
(Als dat mogelijk is bij hem natuurlijk he, maar als je niet probeert weet je het niet. heeft hij een verstandelijke handicap en/of autisme, zal je moeten accepteren dat hij hier zijn hele leven last van zal hebben en begeleiding nodig zal hebben).


#5

@Gidget, we typten tegelijk.
Mag ik vragen hoe jullie er mee omgaan als je autisme of een ontwikkelingsachterstand o.i.d. vermoed?

Hier werd er ook niet over gesproken tegen ons, zowel op kdv en psz als basisschool niet. Op de kdv en psz zelfs niet als ik er naar vroeg.
Ik heb daar heel veel moeite mee gehad.
Ik heb mijn zorgen daar uitgesproken en het werd gewoon weggewuifd als ‘het valt allemaal wel mee’, of ‘hij is juist hardstikke slim’ (ja super slim is ie wel, maar dat staat los van autisme)
Toen ik ze later ermee confronteerde dat hij toch de diagnoses adhd en pdd-nos heeft gekregen, wat ik dus toen al vermoedde kreeg ik te horen dat hij WEL altijd al een opvallend kind was geweest. Waarom zeiden ze dat destijds dan niet?? Dat had de onderzoeken misschien wel mee kunnen helpen, want nu moest ik er alleen voor vechten.
Op de baisschool had ik in de eerste instantie niks gezegd, omdat ik wilde dat ze er blanco instonden, en daar gaven ze ook niks uit zichzelf aan.
Toen ik er daar naar vroeg bevestigden ze eindelijk wél dat ze ook de dingen zagen die mij opvielen, en dat ze ook dachten aan autisme.
Met het verslag van school erbij gingen de onderzoeken veel sneller en werden we eindelijk serieus genomen.


#6

hoi,
zodra ik gegrondde vermoedes heb, overleg ik met de IB’er en zal zo snel mogelijk daarna overleggen met de ouders. Maar ik zeg niet meteen, ik denk dat u kind autisme heeft. Ik leg ze een aantal dingen voor die mij zijn opgevallen, vraag hun bevindingen hierover. En vertel dan dat dit ook dingen zijn die vaak voorkomen bij kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum. En dat ik graag wil weten hoe het zit en hoe ermee om te gaan… zo verder. Daarom wil ik een CC aanvragen.

BIj het jongetje wat ik momenteel in de groep heb, hebben ze hte op de PSZ al aangegeven, er is toen al “vroeghulp” geweest, zowel thuis als op de PSZ. de vroeghulp kwam van een combi van RCKJP/SHERPA/MEE. In een verslag van vroeghulp is vastgelegd dat de symptomen van autisme zeer nadrukkelijk aanwezig zijn en dat ze aanraden het onderzoek direct met 4 jaar te starten.

om even op jouw situatie te komen, kinderen met autisme hebben bijna altijd een boven gemiddelde intelligentie.

ik hoop dat je er wat aan hebt.

Groetjes Gidget

[img]http://lb3f.lilypie.com/Jw9np1.png" width=“400” height=“80” border=“0” alt=“Lilypie Third Birthday tickers” />


#7

@gidget, goed dat jij/jullie op school dit wel zelf aangeven! (ook de manier waarop hoor, zonder dat er onderzoek gedaan is moet je natuurlijk niet een zelf gestelde diagnose eraan geven.

Met je laatste zin heb ik moeite.
Autisme komt zeer vaak voor icm een verstandelijke beperking (vaak als gevolg van-, alleen geeft het dan meestal minder problemen, omdat het op een lager niveau is zeg maar), volgens mij vaker dan bij een hoge intelligentie.
Daarnaast natuurlijk ook nog bij een normaal iq


#8

@Heino
Ik kan niet veel toevoegen aan wat de anderen al gezegd hebben, maar die achterstand hoeft dus echt niet gelijk een link naar autisme te zijn.
Heeft zijn peuterspeelzaal misschien informatie over een peuterobservatiegroep? Ik werk zelf op een speelzaal en als wij vermoedens hebben en ouders de zorg dragen, kunnen deze kinderen in een observatiegroep geplaatst worden voor drie maanden. Hier worden ze geobserveerd door psychologen e.d. die ons (leidsters en ouders) weer tips geven om het kind zo goed mogelijk te begeleiden/stimuleren.


#9

Jarno zijn spraak en zijn motoriek zijn bij lange na niet zo ver ontwikkeld als blijkbaar zou moeten. Daarnaast kan hij ook zeer ingetogen en onverstoorbaar spelen. Dan reageert hij bijvoorbeeld niet op zijn naam als je hem roept. We hebben lange tijd gedacht dat Jarno iets met zijn gehoor had, maar dit is onderzocht in het ziekenhuis. Daar bleek echter niets aan de hand te zijn met zijn gehoor.

Via het cb is Jarno inmiddels thuis en op de psz gefilmd/geobserveerd. Iets waar we heel blij mee zijn, want nooit geschoten is altijd mis. Mocht er werkelijk iets aan de hand zijn, dan zijn we er supervroeg bij.

Voor mij als ouder zit je constant met een tweeledig gevoel. Enerzijds maak je Jarno dagelijks mee en zit je kort op zijn ontwikkeling. Anderzijds heb je te maken met mensen die hem een moment zien, maar wel een stempel op hem drukken…en dat vind ik moeilijk om te accepteren.


#10

Ja… dat is zo.
Aan de ene kant heel vervelend, maar aan de andere kant ook goed, omdat iemand anders op een andere manier naar je kind kijkt dan jij als ouder.
Maar dat is ook de reden dat in 1 onderzoekssessie geen diagnose gesteld kan worden.
Het onderzoeksbureau waar wij geweest zijn wil een kind dan ook minimaal 3x zien in verschillende situaties (1 vrije situatie, 1 semi-gestructureerde situatie en 1 gestructureerde situatie).
Dat is al heel wat anders dan een gesprek met de ouders (waarbij volgens mij ALTIJD al een vooroordeel speelt van de onderzoeker), en een uurtje kijken naar het kind.

Krijgen jullie nu aan de hand van wat ze gefilmd hebben nog extra onderzoeken / hulp? Of moet je nog afwachten?


#11

We moeten geduld hebben tot 31 maart. Dan krijgen we de bevindingen van een kinderarts, kinderpsycholoog en de wijkverpleegkundige te horen.

Spannend; nog een week…


#12

Ai… wachten duurt lang he!
Ik hoop dat t meevalt allemaal!

Hier ook nog altijd wachten grrrr… denk niet dat je er bent met een diagnose hoor . Ruim 2 maanden geleden opnieuw een aanvraag ingediend bij jeugdzorg, (jaar geleden was 'ie afgewezen maar door ‘nieuwe’ ontwikkelingen -> lees opnieuw bevestiging van wat ik al jaren zeg, maar nog niet officieel op papier stond hopen we nu wat meer serieus genomen te worden) maar tot op heden is er geen screener beschikbaar en zodra die er wel is zal het ook echt nog niet zo 1-2-3 allemaal geregeld zijn. Bléh!!


#13

Vandaag gesproken met kinderarts, kinderpsycholoog en wijkverpleegkundige. Ze hebben hun mening gegeven over Jarno aan de hand van videobeelden zoals ze bij ons thuis en op de psz zijn gemaakt.

Zijn autistische trekjes werden ook door hen herkend. En dan vooral het feit dat Jarno regelmatig in zijn eigen wereldje leeft. Motoriek en spraak hebben de laatste tijd een vlucht genomen. Hij rent zelfs af en toe! Daarnaast brengt hij steeds meer andere klanken uit (nog niet echt iets verstaanbaars, maar toch…).

Daarnaast vindt hij het nu ook leuk op de psz. En dan leuk, zonder ons te missen. Na 4 weken van huilen als wij hem daar achter lieten, was dat plotsklaps vorige week afgelopen. Omdat Jarno qua ontwikkeling een jaar achter is, heeft hij wel extra begeleiding nodig van zijn juffen. Hij is dan ook echt de jongste en de kleinste binnen zijn groep.

Hoe nu verder? Jarno wordt aan verdere testen onderworpen via het ATN (AutismeTeam Noord-Nederland). Aan de hand van die uitslagen zal hij in een circuit terecht komen genaamd ‘intensieve vroegstimulatie jonge kinderen (0-3)’. Over een maand zullen de testen ongeveer beginnen.


#14

Wat super dat je hem nu gezellig achter kunt laten op de PSZ!!!

Fijn dat er een onderzoeksteam in autisme gespecialiseerd is bij jullie. Zij kunnen echt helpen! Ik hoop dat jullie snel meer duidelijkheid hebben over hoe en wat er met Jarno aan de hand is.
Nog best snel ook dat je aan de beurt bent!!


#15

Hey Suzsje,

Het papierwerk moet eerst alleen nog worden geregeld door het GGD. Dat zal een maand in beslag nemen, denk ik. Er is in elk geval geen wachtlijst. Heel misschien dat het nog eerder kan, omdat we eind mei onze tweede verwachten…

We zijn nu heel blij dat er iets is uitgesproken en wij een handvat hebben waar wij mee verder kunnen. Samen met de diverse instanties. Jarno wordt, zoals ons is verteld, door het ATN volledig gescreened (gehoor, zicht, spraak, motoriek, gedrag, etc.). De resultaten zullen vervolgens uitwijzen in hoeverre Jarno autistisch is.

En toch blijft er bij mij wat twijfel achter. Jarno is superlief, wil af en toe alleen spelen, dan weer samen spelen, hij lacht, zoekt contact, is onderzoekend, knuffeld, hij geeft duidelijk aan wat hij wil (zonder te praten), is dol op onze dieren. Met de dag zien we hem groeien. Allemaal warme ontwikkelingen tov. de kille kenmerken van autisme.

groetjes Heino


#16

Pfff tja dat stomme papierwerk altijd!

Moet zeggen, hier was het ook vooral opluchting toen er een diagnose kwam.
Niet omdat het nu zo’n leuke diagnose is, maar wel omdat je er dan verder mee kan.

quote:
En toch blijft er bij mij wat twijfel achter. Jarno is superlief, wil af en toe alleen spelen, dan weer samen spelen, hij lacht, zoekt contact, is onderzoekend, knuffeld, hij geeft duidelijk aan wat hij wil (zonder te praten), is dol op onze dieren. Met de dag zien we hem groeien. Allemaal warme ontwikkelingen tov. de kille kenmerken van autisme.

groetjes Heino


Super dat je goede ontwikkeling ziet.
Wil je niet ontmoedigen, maar pin je hier niet teveel op vast. Een kind met autisme (overigens, als ik autisme noem bedoel ik het hele spectrum he, niet alleen klassiek autisme maar ook pdd-nos, asperger en mcdd) blijft zich ook ontwikkelen.
Mijn zoontje gaf juist al heel snel aan wat ie wilde. Zoekt contact met mensen, ook met vreemden (wat alleen niet opvalt, het gaat allemaal onder zijn voorwaarde), en opnderzoekend is ie zeker, hij wil juist alles precies weten hoe het werkt.
Knuffelen doet hij ook, zeker de laatste tijd. Ik zie dat hij heel veel leert van zijn (4 jaar jongere) zusje. Dat is wel heel grappig om te zien.

Maare, eind mei uitgerekend van de tweede?
Daar willen we hier op ikkeben natuurlijk met onze neus bovenop zitten!
Wil je de uitgerekende datum doorgeven in het ‘wie is de volgende meldplichtige’ topic in ‘mamas hoekje’?
Dan krijg je tegen die tijd ook een meldplichttopic waar we de ontwikkelingen natuurlijk precies willen volgen


#17

Update, Update, Update!!!

Op 6 juli j.l. zijn we voor het eerst met Jarno naar het ATN (Autisme Team Noord Nederland) geweest. Na de aanbevelingsbrief van het GGD, was dit de eerste keer dat de kinderarts en kinderpsycholoog Jarno, en ons, zouden leren kennen. En andersom natuurlijk! Aangezien je Jarno een beetje uit handen geeft, vonden we het wel belangrijk dat er een, vertrouwelijke, klik was. En die was er. En een ruim 2 uur durend intake-gesprek fungeerden wij als de oren en ogen van het ATN. Aan de hand van ons verhaal ‘leerden’ zij Jarno kennen. En met gerichte vragen werd het beeld van Jarno steeds duidelijker.

Vandaag komt de kinderpsycholoog bij ons thuis. Jarno wordt dan in zijn eigen omgeving geobserveerd. 9 September a.s. moeten we vervolgens weer naar het ATN. Dan wordt Jarno onderworpen aan allerlei activiteiten. Deze activiteiten zijn bedoeld om te kijken op welk niveau Jarno zit. Heel belangrijk voor het vervolg van het traject is dat Jarno minimaal op het niveau zit van een ‘normale’ 2-jarige. Is dit niet het beval, dan heeft het voorlopig weinig nut om de onderzoeken van het ATN te continueren. Het is namelijk belangrijk dat Jarno begrijpt wat er gebeurt of gedaan moet worden. Pas dan is een duidelijke diagnose mogelijk.

Alles wat ons te wachten staat, vinden we zeer spannend! Maar ook blij dat we nu eindelijk deze weg zijn ingeslagen. Een weg waarvan we aan het eind weten, hoe Jarno de wereld ziet. En met een diagnose die wij als handvat nemen en Jarno door deze wereld gaan leiden. Op het geboortekaartje van Ilja, onze 2e en Jarno’s kleine broer, stond daarom ook niet voor niets “Van ons leer je het goede en het kwaad, voordat je de wijde wereld in gaat”.

Gewijzigd door - Heino op 23 Aug 2011 12:43:18

Gewijzigd door - Heino op 23 Aug 2011 19:37:37


#18

Vertel, vertel, vertel!!!


#19

Da’s een heftig traject waarin jullie nu zitten, maar hopelijk gaat het de duidelijkheid opleveren die jullie willen. Sterkte en succes!

Groetjes,
M

“Ik zou graag de ideale moeder zijn, maar ik heb het te druk met het opvoeden van m’n kind”


#20

Oh, ik zie nu pas dat je je bericht aangepast hebt!

Zeker een spannend traject!!! Ik hoop dat het jullie snel duidelijkheid zal geven.
En wat als blijkt dat hij toch niet functioneert op het niveau van een 2 jarige? Komen er dan nog andere onderzoeken?
Succes met het verdere traject en alle onderzoeken, gesprekken en misschien doorverwijzingen die er nog zullen komen…

quote:
En met een diagnose die wij als handvat nemen en Jarno door deze wereld gaan leiden.
Ik vind dat je dit HEEL mooi verwoord hebt! Precies zoals wij er ook over denken. Een diagnose is niet een negatieve stempel die je je kind meegeeft, maar een nieuwe open deur, en nieuwe kansen om hem zo goed mogelijk te kunnen begeleiden in hun toch al moeilijke leventje.