Fruit eten


#1

Hoi Dames,

Mijn boy gaat sinds 25 nov naar school en het gaat allemaal lekker op 1 ding na. het fruit eten!

Thuis is hij nogal selectief en eet enkel banaan en peer. Ik krijg er gewoon niks anders in…hij is vanaf klein al een moeilijke eter.
Maar op school hebben ze woensdag donderdag en vrijdag schoolfruit.

Hij krijgt dan ook andere soorten fruit voorgeschoteld…ook best. De juf zegt tegen hem dat hij ook andere soorten fruit moet leren eten. Mooi! want thuis weigert meneer gewoon…vreemde ogen en ineens eet meneer (met ontzettende tegenzin) op school stukjes appel of druifjes.

Nu komt het probleem(pje) doordat hij het ontzettend vies vind doet hij echt een uur tot 1,5 uur over 1 klein stukje appel.
Waardoor hij achter in de klas wordt gezet, alleen aan een tafel terwijl de andere kinderen lekker buiten gaan spelen.
Mijn boy zit dan dus ALTIJD de hele pauze binnen en kan dan dus ook nooit mee doen aan het kring gesprek wat daarna komt omdat hij nog met zijn appeltje bezig is.
Meestal beginnen ze op school rond 10:30 met fruit en tegen de tijd dat hij eindelijk zijn fruit op heeft gaan ze alweer lunchen!! 12:00!!!

Ik heb het nu een tijdje aangekeken maar er lijkt geen verbetering in te komen.
Ik krijg er ondertussen een beetje een rot gevoel van dat mijn boy elke woensdag donderdag en vrijdag meer dan een uur niet mee mag doen omdat hij moeite heeft met appel en druifjes eten.

Vandaag moest ik hem toevallig wat eerder ophalen ivm afspraak dokter. en toen ik half 12 binnen liep zat hij dus helemaal alleen in een hoekje aan een tafel met een stukje appel in zijn hand (rond te kijken) terwijl alle andere kindjes gezellig aan een grote tafel aan het plakken waren! ((

Wat vinden jullie hiervan?

Groetjes,
Ilovemyboy


#2

Ik vindt het bizar.
Je kan een kind niet dwingen om fruit te eten.
Bij ons op school is het ook fruitdagen 3x per week.
Lust je het niet geen probleem. Het uitgangspunt is dat je het leert eten het moet niet.
Een hele appel vindt ik ook veel hoor. Bij mijn dochter vondt ik vandaag in de tas een half opgegeten appel in de tas. Gisteren een hele peer eergisteren een mandarijn.
Is er niet over te praten met school, wat is het uitgangspunt op school van fruit eten zodat je daar kan op inspringen. De juf zegt (in je verhaal) dat hij het moet leren eten. Je het leren eten bij ons is hier je eet het aantal happen zo oud je bent hoef je het niet ok. Je hebt het geprobeerd.
En daarnaast vindt ik niet dat je een kind alleen in de klas moet laten en vervolgens met je klas naar buiten gaat. Zeker geen kleuter van net 4. Een kind van 6 vindt ik een ander verhaal.

Groet,


#3

WAT IS DAT VOOR EEN SCHOOL!

ZIJ hoeven hem niet op te voeden!
GADVER…om een klein kind zo lang over een stuk appel te laten doen en wat is de meerwaarde ALS hij dat stukje appel op heeft in die anderhalf uur?..hij heeft dan anderhalf uur lesstof gemist!!!

WAT EEN SCHOOL…(sorry hoor) maar dit hoeven ze bij mijn kind NIET te flikken!!!

Gr, Danielle (ik word hier echt flink pissig over…WAT een school)


#4

Dat vind ik wel een heel bizar iets zeg! Een peuter een uur met een stuk fruit in de hand laten zitten, dat kan toch niet?
Mooi idee hoor, dat schoolfruit (is hier ook zo) maar als ze het niet lussen, laat ze dan een eigen stukje fruit mee geven. Ze gaven hier aan dat er altijd wel een ander stukje fruit is, en als ze iets echt niet lusten, dan we dan zelf iets mee mogen geven!

Groetjes Manderijn.


#5

Ben het helemaal eens met de rest. Vind het echt belachelijk dat ze er zo mee omgaan! Ik zou hier ook zeker wat van zeggen. Kijk dat hij het moet proberen oke, maar gewoon de tijd dat ieder kindje zit. Daarna allemaal weer opruimen en de volgende activiteit. Je kan kinderen daar toch niet voor buiten sluiten

Fruitdagen hebben ze bij ons op school ook, ik moet mijn zoontje dan zelf fruit meegeven. Misschien mag jij dat ook wel doen?? Bij ons zijn de fruitdagen overigens niet verplicht. Ik vind het zelf ook belangrijk, dus krijgt hij wel fruit mee, maar ook omdat hij het lekker vindt.

<img src=“http://lb3f.lilypie.com/jXGZp1.png”" border=0>

<img src=“http://lb1f.lilypie.com/jNljp2.png”" border=0>


#6

Ik vind dit echt te ver gaan. Dat is toch zielig. Ik vind sowieso dat je een kind nooit moet dwingen om te eten. Dat werkt alleen maar averechts. ik zou dit ook zeker aankaarten op school.
Je zou kunnen overwegen om hem die dagen zelf fruit mee te geven dat hij wel lust.
Of misschien valt er iets anders op te verzinnen wat het voor hem leuk maakt om andere fruitsoorten te proeven. Bv een sticker als hij het voorgeschotelde fruit proeft(en dan niet dwingen om het hele stuk op te eten en gewoon met de andere kinderen mee naar buiten ook als hij niets gegeten heeft)
Sommige dingen moeten ze veelvuldig proeven voor ze het lekker gaan vinden. Maar dat hoef je niet te dwingen dat kan ook op een leuke manier.
Persoonlijk zou ik er zo een beetje ban voor zijn dat mijn kind buiten de groep gaat vallen, omdat hij door de juf 3 dagen lang 1,5 uur buiten de groep gezet word. Ik zou het op deze manier ook niet vreemd vinden als hij het op een gegeven moment niet meer leuk vind om naar school te gaan.
Rens lust trouwens ook niet alle soorten fruit. Hij lust appel, banaan, mandarijn soms weken wel dan weer tijden niet, druiven, aardbeien,kersen. Deze laatste 3 krijgt hij alleen als ze een beetje betaalbaar zijn.
Hij gruwt van peer, meloen,kiwi, ananas, bessen, pruimen.
Hier krijgt Rens meestal een appel mee naar school, dat lust hij het liefst en die gaat ook zeker op. Thuis krijgt hij dan na de lunch of het avondeten meestal nog wat ander fruit. en vaak vraagt hij thuis nog wel tussendoor om een appel of een banaan. Hij eet dus genoeg fruit maar niet zo heel gevarieerd. Ik maak me er niet zo druk om.


#7

Snel gaan praten daar op school, want zo kan het natuurlijk niet.

Afspreken dat hij een half uur maximaal hoeft te blijven zitten.
Afspreken dat ze eventueel ander fruit geven.

Buitenspelen en knutselen is belangrijker dan een hapje fruit eten.
Desnoods maak je er een verhaal van dat hij thuis genoeg fruit eet,
dus dat ze op school daar niet zo bovenop moeten zitten.

M.


#8

Hij krijgt straks gewoon schrik om naar school te moeten…heb je dat er voor over!

Ga praten en dwing die juffen om hem gewoon zo te behandelen als de andere…weet zeker dat er meer kinderen zijn in de klas die moeite hebben met fruit…maar hij wordt eruit gepikt!

PIK dit niet!
Danielle


#9

Ach nee, wat erg. Sorry ik vind dit echt schandalig. Ik zou direct een gesprek aangaan en eisen dat je dit niet wilt hebben. Hij mist zo een hele hoop dingen.
Ik vind het gewoon geestelijk mishandeling wat ze doen. Er zijn altijd situaties dat zoiets even moet maar dit slaat echt nergens op.
Wil de juf hier niets mee doen, dan een gesprek met de directeur aangaan.


#10

Precies geestelijke mishandeling bij zo’n klein kind!
Die houdt een trauma over aan fruit eten!

Je kan ook direct naar de directeur gaan dat je dit belachelijk vind.
misschien (weet ik trouwens wel zeker) staat dit niet in het beleidsplan…en vindt de directeur ook absurt.

Gr, Danielle


#11

Ik zou die docent met een stukje appel op een stoeltje zetten en zeggen: je blijft hier zitten tot je het op hebt, maar ondertussen gaan wij koffie met gebak nuttigen…

Dit is toch te gek voor woorden! Een docent is geen opvoeder, maar opvoedondersteunend! Zoonlief hier heeft ook van die GRUIT-dagen gehad maar hij mocht het thuis klaar maken en er ook iets bij doen wat hij wel lekker vond… Had hij komkommer (waarvan ik wist dat hij dat niet lustte) dan deed ik er tomaatjes bij. Had hij meloen, dan deed ik er druifjes bij. Maar wel onder de voorwaarde dat hij het op school zou proeven. En dat deed hij netjes. (wij kregen het fruit voor drie dagen mee naar huis en konden dan zelf voor die drie dagen bepalen welk stuk fruit we op welke dag meegaven).

Hoe kun je een kind een fruittrauma laten oplopen…zo dus! Pauzemomenten moeten ontspannend zijn en niet een moment van spanning…


#12

Wat schandalig!!
Morgenochtend meteen de juf op aanspreken en laten weten dat je hier niet van gedient bent.
Als de tijd om is en je mannetje heeft nog maar een paar happen op, is het gewoon pech en gaan ze verder met het volgende. Apart zetten en met de rest verder gaan is wel het slechtste wat je kunt doen! Hierdoor gaat hij fruit met straf associeren…

Echt wat van zeggen hoor!
Liefs, Anne


#13

@Ilovemyboy:
Heb je het kunnen bespreken was dat mogelijk. Kwam je er tevreden vandaan?


#14

Hoi Dames,

Allereerst ontzettend bedankt voor jullie reacties!
Ik dacht echt dat ik gek was! Geen enkele andere ouder hoor je er namelijk over op school…alsof het normaal is!

Ik heb dus gisteren beide juffen tegelijk getroffen en het meteen besproken.
Ik heb gezegd dat ik het verschrikkelijk vind dat hij regelmatig een uur tot 1,5 uur buitengesloten wordt omdat hij zijn fruit niet snel genoeg op eet. Waarop de ene juf zei dat dat bij haar maar 1 keer was gebeurd…euhm ok…whatever maar goed.
Ik heb ook aangegeven dat hij altijd al moeite heeft gehad met bepaalde soorten eten. (hard eten) hij denkt dan namelijk dat hij zich gaat verslikken als hij het door moet slikken. Dit zit in zijn hoofd en gaat er naar mijn mening niet uit als er zo gehamerd wordt op dat fruit!

Ik stond met tranen in mijn ogen want ik vind het zo ontzettend zielig voor mijn mannetje.

Gelukkig begrepen de juffen het en we hebben nu de volgende afspraak gemaakt.

Hij hoeft enkel maar 2 hapjes te nemen van het fruit wat gegeten wordt (2 hapjes dus, niet 2 stukken) en als hij dat doet krijgt hij een sticker in zijn boekje.
Ik geef hem dan op de “schoolfruit dagen” zelf nog een stukje fruit mee wat hij wel lust.

Ik ben blij dat het opgelost is maar ik ben nog steeds verdrietig snap je dat?

Groetjes,
ILoveMyBoy


#15

Ontzettend goed dat je het meteen hebt aangekaart!!!
En ik denk dat jullie tot een goede oplossing zijn gekomen.
Ik snap zeker dat je je er nog verdrietig over voelt, je wilt toch altijd het beste voor je kind.
Je kunt het er ook best nog even over hebben met je zoon thuis, zodat hij ook weet waar de verandering ineens vandaan komt.

Hopelijk gaat het zo een stuk beter!
Liefs, Anne


#16

Ja…precies Lalala…even met hem bespreken dat het voortaan bij 2 hapjes blijft zodat hij niet al schrik hoeft te hebben als ie weer een stuk fruit in zijn handen gestopt krijgt.
Dan hikt hij niet zo tegen die 2 hapjes aan.

Gelukkkig…ik vond het echt zo ZIELIG voor je kind!

Gr, Danielle


#17

Ja zielig he?!! Ik kan het ook maar moeilijk van me afzetten.
Het is zo’n lief,zacht en onzeker mannetje en dan krijg je dit! grr!!

Maar goed…het is opgelost en ik moet het naast me neer gaan leggen.
Wel heb ik met de juffen afgesproken dat hij dus niet een stuk fruit in zijn hand krijgt waarvan hij maar 2 hapjes hoeft te nemen. maar echt 2 HELE kleine stukjes fruit die hij dan helemaal op kan eten zodat hij toch het gevoel van (YES! OP!) kan hebben en dan dus ook een sticker krijgt.

Maar goede tip van jullie. Ik ga het er vanavond nog even met hem over hebben. Dat hij ook begrijpt dat het vanaf nu anders zal gaan.

Bedankt meiden!

Groetjes,
ILoveMyBoy


#18

En toch vraag ik me dan af.
Waarom deden ze het op die manier waarop het ging.
Heb je dat nog toevallig terug gekoppeld?
Ik vindt het namelijk een vreemde aanpak… (dan zeg ik het nog netjes )


#19

Ik zou er inderdaad ook naar vragen waarom ze het zo gedaan hebben. Denk dat daar ook nog een deel van je verdriet zit? Omdat je het niet begrijpt?
Goed van je dat je er wat van hebt gezegd hoor!

Groetjes Manderijn.


#20

Goed van je dat je zijn juffen erop aan hebt gesproken en dat jullie tot een oplossing zijn gekomen. Ik zou je zoon ook vragen of het 1 keer is gebeurd of vaker. Als het vaker is voorgekomen zal ik zeker de juffen nog een keer aanspreken. Zodat zij weten dat je het er niet bij laat zitten.