Broekplassen


#1

Hallo allemaal,

Mijn zoontje van 5,5 (groep 2) plast overdag nog wel eens in zijn broek. De ene dag heeft hij 1 natte broek uit school de andere dag kan hij wel 3 natte broeken hebben. Het is niet zo dat ze drijven maar er zit dan een grote plek in. Hij schaamt zich er wel voor en hij weet dat wij vinden dat hij het zo langzamerhand toch echt wel eens moet leren om op tijd naar de wc te gaan en dat is nou net het probleem. Te druk bezig in zijn spel laat hij naar ons idee het een en ander lopen totdat hij het zelf niet meer prettig vind. Het gaat ook wel eens weken goed maar toch komt het verval steeds weer terug. Wij hebben op school bij zijn kleuterjuf ook al aangegeven dat hij regelmatig naar de wc moet worden gestuurd om er dan maar op te gaan zitten en zien wat er komt. Hij is nogal koppig want als je vraagt of hij moet dan is het steevast nee, met een praajte gaat hij uiteindelijk wel en dan komt er ook vaak een plas, maar echt uit zichzelf gaan lukt hem kennelijk niet goed genoeg. Mijn vraag is of er meer ouders zitten met dit probleem. Ik weet dat jongens trager zijn dan meisjes maar wij vinden hem er nu echt te groot voor worden. Wij zien ook dat het geen medisch probleem is maar meer luiheid. ´s-nachts draagt hij nog steeds luiers die ´s-morgens vol zitten en wij gaan nu over tot een plaswekker methode.
Hoop jullie ervaringen te horen. Het stadium van belonen en stikkers plakken zijn wij al gepasseerd dus deze tip is niet meer nodig.

Bedankt alvast voor jullie reacties.

Jeannette


#2

Ik zit precies in hetzelfde schuitje met mijn zoon van 4.De ene keer plas hij 3 broeken vol en de andere keer is hij weer een paar dagen droog.Meneer gunt zich geen tijd om naar de wc te gaan,tja eigenlijk precies hetzelfde verhaal als jij,Ik ben eigenlijk een beetje radeloos,weet niet wat ik ermee moet.Hij weet zelf dondersgoed dat hij op de wc moet.Elke keer als hij in zijn broek heeft gedaan,mopper ik natuurlijk dat ik het niet leuk vind elke keer.dan antwoord ie zelf met,ja want je moet op de wc plassen.En dan zeg ik weer van,ja en waarom doe je dat dan niet,nou dan zegt ie ja dat weet ik niet.Pfff erg vermoeiend dit.Snats draagt hij ook nog een pamper,maar dat hoor je wel vaker bij jongens dat ze laat zindelijk zijn snachts.Meestal kan dat nog tot de 7 jaar duren,dus daar maak ik me niet zo druk om.Ik hoop dat iemand hier met goeie tips komt want ik weet het ook niet meer

(mama van 2 kids en 35 weken zwanger van nr3)


#3

Hallo Dames,

Ook ik herken jullie verhaal volkomen.
Mijn zoon word a.s. maandag 5 jr oud en hij plast ook nog in zijn broek overdag ook alweer niet elke dag.
Maar sinds hij in groep 2 zit is het weer elke dag geworden denk door de veranderingen met nwe juffen etc.
En hij is zowieso ook te lui om naar de wc te gaan als hij aan t spelen is gaat hij gewoonweg niet.
Moet hem ook echt sturen anders heeft hij weer een natte broek.
Dan vraag ik waarom ga je niet naar de wc dan vind je het lekker om in een natte broek rond te lopen.
Waarop hij antwoord nee, ik weet ik mag niet plassen.
Ik waarom plas je dan ook in je broek.
Hij omdat ik niet in de kring naar de wc mag en ik moest zo nodig dus heb hem al meerdere malen gezegt voordat jullie in de kring gaan ga dan ff naar de wc want je weet dat je in de kring niet mag gaan plassen.
Pfffff ook ik word hier gek van onderhand.
Hij draagt ook snachts nog een pamper maar dat vind ik opzich ook niet zo erg hoor!
Ik denk maar zo het komt wel heb ook van alles geprobeerd belonen etc…
Boos worden helpt ook zowieso niks dus als hij geplast heeft word ik ook niet meer boos nu want misschien werkt dit ook wel averechts…
Als hij 6 jr is en hij plast nog in zijn broek dan ga ik over op de plaswekker.
Maar het kan ook gewoon komen door veranderingen natuurlijk op school, thuis e.d.
In ons geval dus op school, want vorig jaar in groep 1 was hij juist altijd droog waar ik zo trots op was.
Maar nu is het dus weer zover en denk maar het zal wel aan de nwe situatie liggen.
Geef hem er geen straf voor!

Gr. Debora



#4

Ja dat is denk hier ook zo,toen Kay op de psz zat kwam hij nooit met een natte broek aanzetten.Maar net asl wat jij zegt,kay is denk ik ook vatbaar voor veranderingen.En hij zit sinds juli op de kleuterschool en als ik goed terugdenk is het eigenlijk wel zo’n beetje vanaf die tijd.En belonen etc helpt hier ook niet,ik probeer ook niet boos te worden maar na 3 plasbroeken word ik het wel,maar ja het heeft idd geen invloed.Ik hoop dat het binnenkort overgaat,we zullen zien.Maar ben blij te lezen dat hij niet de enige is.Zijn vader(mijn ex) die vind het echt fout en hij word razend als hij in zijn broek plast.Elke 2 weken gaat hij een weekend naar zijn vader en als ie weer terugkomt krijg ik een hele preek van mijn ex dat ik mijn zoon harder moet aanpakken,dus ik dacht echt het ligt aan mij.Maar nu ik jullie verhalen lees weet ik dat het niet zo is.

Groetjes Tamara

(mama van 2 kids en 35 weken zwanger van nr3)


#5

van die preek zou ik me niks aantrekken.
je mag een kind nooit straffen omdat hij in zijn broek plast.
je moet eens aan je ex vragen of hij nooit een natte broek heeft.
je mag je zoon best toespreken, maar ik denk toch het ene kind is er nou eenmaal rapper mee als de ander.
helaas


#6

Kan iemand mij helpen aub… ik zit al maanden met het probleem dat onze zoon van 5,5 jaar sinds oktober jl 3 a 4 maal per dag in de broek plast.
Nu zijn er in de periode van oktober-febr. veel negatieve dingen gebeurt.
Mijn vader binnen 4 weken gestorven aan kanker en mijn schoonmoeder in dezelfde periode ook zeer ernstig ziek. Mijn vrouw en ik weten ons geen raad meer met het broekplassen. Niets helpt. Hij zegt dat hij opa zo erg mist. Praten doen we, maar het verhindert het plassen niet.
In april zijn we vier weken op vakantie geweest en tijdens deze periode heeft hij 3,5 week niet in zijn broek geplast (positief dus), maar zodra we weer in NL waren begon het weer.

De huisarts weet geen directe oplossing .

Wie weet raad ???


#7

Heel herkenbaar, ons zoontje van 5.5 jaar heeft ook al een tijd van die kleine plasjes in zijn broek. Tijdens onze vakantie heeft hij ook bijna niet in zijn broek geplast. Hij is wel onder behandeling bij een uroloog. Het schijnt dat hij niet voelt wanneer hij moet plassen. Hiervoor heeft hij het medicijn Dridase gekregen. Dit zou zijn hersenen moeten prikkelen zodat hij het wel voelt aankomen. In het begin dacht ik dat het goed werkte. Maar nu na de vakantie zijn we weer helemaal terug bij af!! Vandaag weer 3x in zijn broek geplast. Je mag niet boos worden want hij voelt het echt niet, maar je hebt wel een hele lange adem nodig. De uroloog heeft aangegeven dat we een lange weg te gaan hebben. Wanneer iemand andere ervaringen of tips heeft hoor ik dit graag.

quote:
Kan iemand mij helpen aub.... ik zit al maanden met het probleem dat onze zoon van 5,5 jaar sinds oktober jl 3 a 4 maal per dag in de broek plast. Nu zijn er in de periode van oktober-febr. veel negatieve dingen gebeurt. Mijn vader binnen 4 weken gestorven aan kanker en mijn schoonmoeder in dezelfde periode ook zeer ernstig ziek. Mijn vrouw en ik weten ons geen raad meer met het broekplassen. Niets helpt. Hij zegt dat hij opa zo erg mist. Praten doen we, maar het verhindert het plassen niet. In april zijn we vier weken op vakantie geweest en tijdens deze periode heeft hij 3,5 week niet in zijn broek geplast (positief dus), maar zodra we weer in NL waren begon het weer.

De huisarts weet geen directe oplossing .

Wie weet raad ???


[url][/url]

#8

Hallo Allemaal,

Wilde even weten hoe t nu gaat met de kinderen die nog in hun broek plasten.
Mijn zoon is inmiddels 6 jr en plast overdag nog steeds in zijn broek.
Ga morgen vroeg maar eens de dokter bellen om eventueel over te gaan op de plas wekker zou t anders ook niet meer weten.
Maar ben t ondertussen wel heel erg beu.

gr. Debora


#9

Wat prettig voor ons om dit allemaal te lezen. Onze zoon van bijna 4,5 heeft ook 3 à 4 keer per dag een natte broek en 's morgens een heel volle luier van de nacht. Je denkt als ouder toch dat je de enige bent, maar zo te lezen valt dat dus allemaal wel mee. Het “probleem” wordt er niet minder van natuurlijk, maar het is prettig te weten dat we niet de enige zijn die hiermee aan het tobben zijn.

groeten van Sander en Mirjam


#10

Ons zoontje Sander van 4,5 is ook nog steeds niet helemaal zindelijk. Niets lijkt te helpen, behalve belonen/straffen met leuke dingen, zoals (niet) stoeien met papa, (g)een DVD-tje of (niet) zwemmen. Het lijkt er inderdaad ook op dta hij gewoonweg te druk bezig is met anderen dingen en vooral bang is iets te missen als hij een paar minuten weg is naar de Wc.
Ik word er lichtelijk wanhopig van, want hij is er slim (en naar mijn mening ook oud) genoeg voor. Fietste al met 3,5 zonder zijwieltjes maar droogblijven overdag, ho maar. Om het over 's nachts maar niet te hebben, maar dat maakt me nog niets uit. Ik ben zo bang dat hij op enig moment gepest zal wordne op school, maar ook daar lijkt hij zich niets van aan te trekken.
Sorry dat ik het zeg, maar “gelukkig” zijn er dus meer lotgenoten.
IK hoop vooral voor het menneke dat hij snel zindelijk is. Die paar broeken per week voor de was maken me ook niets uit namelijk.

groeten,

ceedee

Cee.dee


#11

O,gelukkig,mijn zoon is ook 4,5 en plast en poept ook nog wel eens in de broek.
Op school gaat hij niet naar de wc omdat hij bang uitgevallen is en niet alleen durft,best zielig want de juf gaat niet mee!
Dus voor we naar school gaan 2x plassen en tussen de middag ook en dan red hij het meestal wel,maar niet altijd.
Hoop dat het gauw goed komt.
's nachts heeft hij ook nog een luier maar dat vind ik niet erg.
Hopen dat ze gauw allemaal zindelijk zijn!
Groetjes Petra

p.geurts


#12

Beste mama’s,

Ik zit zelf in het onderwijs en heb 11 jaar kleuters gehad (groep 1/2). Het is heel herkenbaar wat jullie schrijven. Ik had altijd wel 2/3 kinderen (meestal jongetjes) in de groep die niet uit zichzelf naar de wc gingen.
Net als op de psz. laste ik geregeld een ‘plaspauze’ in, en dan moesten deze kinderen verplicht naar de wc, of ze plassen konden of niet. Meestal bleven ze dan de hele dag droog.
Misschien is het slim om met de groepsleerkracht te overleggen dat ze je kind om de 2 uur verplicht naar de wc laat gaan.
Er zit dan regelmaat in, zo wordt het op een gegeven moment vanzelf een routine voor de kinderen. Tenslotte zitten ze op school ook niet op natte broeken te wachten, dus een beetje medewerking van school uit zou niet gek zijn.

Succes ermee!

Groetjes,

jantje


#13

Mijn zoontje van 5 heeft al enkele jaren last van natte plekken overdag in zijn broek. Via huisarts en kinderarts (die blaasonderzoek heeft gedaan waar gelukkig niets uitkwam) zijn we bij een kinderfysiotherapeute terecht gekomen gespecialiseerd in plasproblematiek. Na een aantal bijeenkomsten en aanschaf van skippybal met bijbehorende oefeningetjes en een verhoging voor de voeten in de wc (dan wordt er goed uitgeplast) leek het na een paar keer therapie opeens beter te gaan. De therapie zou sowieso stoppen omdat de rest met de oefeningen moest gebeuren. Wij dachten van het probleem af te zijn, op enkele kleine plekjes na hadden we droge broeken! Ontdekten een nieuw fenomeen: af en toe 2 dagen met 1 broek doen! Een hele verbetering dus Maar: opeens, sinds een week of twee, nemen de natte plekken weer toe. In grootte en in frequentie. Eerlijkheidshalve waren we ook wat laks geworden met de oefeningen maar die doen we alweer heel regelmatig. Herkent iemand dit? Dat je een fase hebt dat het goed gaat en opeens weer terugval. Zou dit zonder de therapie ook zo zijn gegaan? En bestaan er nog meer medische aandoeningen die dit kunnen veroorzaken (behalve dat er dus niets uit het blaasonderzoek is gekomen). Want dat blijft mijn grote vraag (en angst): dat er een medische oorzaak voor is. Groetjes!


#14

Ook al is dit een oud topic wil ik toch even reageren. Onze dochter is 5.5 en al anderhalf jaar aan het tobben met plassen.
We zijn al bij kinderartsen geweest maar er is geen medische oorzaak en de kinderarts vond het ook niet zo’n groot probleem, hij bagetalisseerde het nogal. Feit blijft dat zij wel 3 a 4 keer per dag een natte broek heeft. Met pilletjes tegen incontinentie ging het wat beter maar daar moesten we van de laatste arts mee stoppen. Waarna het dus meteen weer helemaal mis was.
Ik ben het zo zat, ben de hele dag met dat stomme plassen bezig dan wel met het wassen van bergen kleren. Ze stinkt ook af en toe vreselijk en ik ben bang dat ze een keer gepest gaat worden op school. Ze blijft veel te lang lopen met natte broeken en ze geeft ook niet toe wanneer ze geplast heeft. Ze voelt het niet aankomen en pas op het laatste moment gaat ze naar de wc.
Aangezien we inmiddels de gebruikelijke dingen wel geprobeerd hebben en ook onze reacties hebben aangepast van boos worden tot bijna niet reageren erop, ben ik echt de wanhoop nabij.
Heeft iemand de ultieme tip voor ons???


#15

Geen tips helaas.
Hier hebben we het een tijdje gehad dat zoonlief overal plaste, maar dat bleek echt een soort van dwarsigheid / zich onbegrepen voelen, vaak na een incidentje of iets dergelijks en was met een beloningssysteem vrij snel opgelost.

'snachts lukt het hier ook nog steeds niet. Hij is 2 jaar volledig zindelijk geweest, en opeens was het 3 nachten per week een nat bed. Hier kan hij echt niks aan doen, wordt er gewoon niet wakker van. Dus ook hier weer terug in de luiers.

Heb je haar al op vaste tijden naar de wc laten gaan? En dan niet vragen of ze moet, maar gewoon zeggen om zo en zo laat ga je naar de wc.
Als ze het zelf niet aan voelt komen, kan het op deze manier wel een automatisme worden waardoor ze wél op tijd is.
Kun je met de juf op school ook afspraken mee maken natuurlijk he.
Bijv. meteen als ze wakker wordt, op het moment dat je op school aankomt, in de pauze nog een keer en dan nog een keer voor het eten.

Dan heb je dus al 4x per ochtend… je zou denken dat dat toch genoeg moet zijn…

Succes!


#16

Hoi,
Bedankt voor je reactie! Dus jouw zoon heeft het ook een tijd gehad. Ik heb bij mijn dochter ook in het begin gedacht dat het daarmee te maken had, met koppigheid of spanningen ofzo maar dat lijkt me niet na zo’n lange tijd.
Op vaste tijden naar de wc laten gaan helpt ook niet afdoende.
Toevallig hebben we van de arts in het ziekenhuis de opdracht gekregen dit weekend een plaskalender bij te houden. Dan moet je alles opschrijven, hoe vaak en hoeveel ze plast en of ze een natte broek had.
De stand vandaag is dat ze maar liefst 11x naar de is wc geweest en 3 hele natte broeken had zodat ik haar schone kleren aan moest laten doen en 1x een beetje. Dat is toch niet normaal?? Het arme kind doet haar best maar ik denk wel eens; wat ik er de ene kant in giet, komt er net zo snel aan de andere kant weer uit, het lijkt wel een vergiet
Ik weet het nu echt even niet meer en zou het liefst weer met de pillen beginnen want die remden het tenminste een beetje.

Gewijzigd door - Sacha41 op 26 Mar 2011 20:05:05


#17

11x en dan nog natte broeken… tjee dat is wel erg veel!
Raar dat de kinderarts niet mee wil werken… als toch gebleken is dat die pilletjes wel werken!!!

Hier was het overigens echt een periode van ongeveer 2 maanden, en hij plaste niet in zn broek, maar deed zn broek gewoon naar beneden op het moment dat ik even uit t zicht was . En plaste dan op de bank, op de trap, op de grond… en zelfs een x in het bed van zn zusje! (terwijl hij helemaal niet op haar kamer mag komen!).
Hier was het dus echt bewust, en als ik jouw verhaal zo lees is dat bij jouw dochter niet zo.
'snachts kan hij helaas echt niks aan doen. Hij slaapt heel erg diep dus voelt het gewoon niet aankomen denk ik.

Ik ben erg benieuwd wat de arts vind van de resultaten van het plassen die jullie bijhouden.


#18

Hoi Suzje,
Dat is wel erg baldadig inderdaad van je zoontje. Gelukkig was dat tijdelijk!
Snachts met nog luier komt volgens mij bij jongetjes wel vaker voor. Het zoontje van mijn vriendin was geloof ik 6.5 toen hij droog was snachts.
Met onze dochter begin ik daar geloof ik nog maar niet mee. Eerst overdag maar eens.
Bedankt voor je reactie!


#19

Hoi,

hier geen ervaringen met natte broeken , dus ik heb geen tips voor je,
helaas.

Mijn zoontje moet altijd wel ook VAAK plassen, zo’n 8 tot 10 keer per dag zeker wel. (dat zal ie wel van mij hebben, ik moet ook altijd vaak naar de WC )
Maar het rare is, dat hij 's nachts er dus niet uit hoeft, en gewoon droog is.
Maar laatst had hij ook ineens 3 x in 1 week tijd een nat bed en broek.
Weet ook niet hoe dit komt, ms druk geweest, spanningen?
Nu gaat het weer goed gelukkig, alhoewel het altijd wel een keertje mis kan gaan.
(hij is nu ruim 5 jaar)
Ik heb ook een nichtje van 9 jaar , die af en toe ook nog in bed plast…

Groetjes, Mama van 2 kids


#20

Blij om te lezen dat problemen met zindelijkheid toch wel vaak voorkomen.
Mijn dochter is nu 5 jaar, eigenlijk is ze hartstikke zindelijk! Maar op de manier hoe, daar wil ik heel graag van af.

Als ze moet plassen vraagt ze om een luier, gaat vervolgens op de wc zitten, plast daar de hele luier vol, doet daarna zelf de luier af en gooit hem in de prullenbak. Eigenlijk doet ze precies wat ze moet doen, alleen met de luier om.
Op geen enkele andere manier is het mogelijk. 1000-en pogingen om haar zonder dat ding op de wc te laten plassen, het wil niet lukken. Haar negeren en geen luier geven is bij mij geen optie, ze gilt de hele boel bij elkaar en wordt pas rustig als ze een luier om dr billen krijgt. Op school gaat het ook zo, en als we het eens anders proberen ,komt ze met een natte broek aan. En het doet haar niets!
Alle tips en trucjes die er maar bestaan geprobeerd, mooie plaskalenders, belonen, contact met huisarts en Centrum voor Jeugd en gezin, uiteindelijk doorgestuurd naar een psycholoog. Uiteindelijk heb ik daar meer gezeten dan min dochter zelf, tegen de tijd dat het uur voorbij was, was zij eindelijk ontdooid!
Volgens de huisarts zit het in haar koppie en is zij wel degelijk zindelijk, maar dan op en andere manier, dus de enige optie is volhouden en geen luier geven, dat zie ik niet zitten. Dan mag ik mijn jongste dochter van 2,5 (die overigens veelvuldig op de wc plast!) wel een week elders onderbrengen en een week vrij nemen, dan nog maar te zwijgen van de gezellige tijd die ik met mijn dochter ga hebben…

Iemand nog suggesties? Heel graag…