Zindelijk worden


#1

Wanneer zindelijk

Overdag vanaf de leeftijd van 2 tot 3 jaar, 's Nachts blijven kindjes over het algemeen pas droog tussen hun vijfde en zevende jaar.

Kinderen worden en of zijn zindelijk wanneer hun zenuwstelsel voldoende rijp is om de sluitspieren bewust aan te spannen en los te laten.
Bij meisjes gebeurt dit meestal iets sneller omdat zij hun sluitspieren gemakkerijker kunnen beheersen.

Elk kind is anders, dus elk kind doet het in zijn eigen tempo.
Ga daarom niet dwingen om het kind urenlang op het potje te laten zitten, dit werkt alleen maar averrechts.
Of nog erger je kind kan het gaan negeren, en de plas ophouden, wat kan leiden tot infecties.

Merken dat je kind zindelijk gaat worden,

Als ze bijv. een volle luier hebben en roepen Bah, of gaan huilen.
Wanneer je kind iets in de pamper doet, kan je kind plotseling ophouden met spelen, kijkt verschrikt op of verstopt zich misschien ergens stiekem in een hoekje.
Je kind kan ook zelf al misschien de pamper uit doen, en deze ook gaan verstoppen.
Of ze kunnen als ze moeten plassen zijn of haar handjes tegen de pamper aan houden.

Wanneer de sluitspieren van je kind goed werken en zijn blaas groot genoeg is, zul je merken dat hij langer een schone pamper houdt dan voorheen.

Stimuleer je kind:

* Laat ze eerst kennis maken met het potje, dmv van er mee laten spelen, en vertel je kind waarvoor het potje is.
* Geef ze meteen een goed voorbeeld, zet bijv een potje langs de toilet, telkens als jij moet neem je je kind mee,
Kinderen vinden het leuk om grote mensen na te doen.
* Beloon je kind als ze iets op het potje hebben gedaan.

In de zomer is dit een leuke tip,
Laat je kind bloot rondlopen:
Je peuter zal immers sneller begrijpen wat er gebeurt, als hij ook effectief de nattigheid voelt.
Wil je echter niet wachten en merk je nu al dat je peuter begint te weten wanneer hij moet plassen, dan is het misschien een goed idee om overdag over te schakelen op minder goed absorberende luiers. Zo zal je kindje ook merken wanneer het nat is. Bovendien kan je kind meteen op het potje gaan zitten als hij aandrang heeft, zonder dat hij iets uit hoeft te trekken.
Houd er wel rekening mee dat het ook een paar keer mis al gaan en laat je kind dus spelen op een vuilbestendige vloer.

Reageer op het juiste moment, als je merkt dat je kind iets moet doen zet hem/haar op het potje,
Doe dit nooit te lang en ga niet dwingen, zet je kind regelmatig op het potje, bijv na het eten, en of voor het slapen gaan, je kan dit beter veel met tussenpozes doen,
je kind moet het immers wel leuk blijven vinden.


#2

hallo allemaal
mijn dochter van 5 is nog steeds niet zinderlijk
ik heb alles al geprobeerd maar niks helpt
we hebben alles beloofd en gezegt
dokters gewoon echt alles
ik denk zelf dat het een fobie is of zo
want als ze op de wc moet dan is het enige wat ze zegt ik wil er af ik wil er af en dat kan ze heel lang volhouden
haar hartje gaat ook heel hard tekeer en schreeuwen dat ze dan kan eigenlijk ben ik wanhopig aan het worden
ik hoop dat ik hier wat adviezen kan krijgen
groet rene


#3

Mijn zoontje van 3 jaar en 2 maanden, doet meestal pipi op het toilet of potje, maar kaka is een ramp.  Ofwel is het in zijn broek, ofwel houdt hij het op, zodat hij geconstipeerd geraakt.  Ik denk dat het wel wat te maken heeft, met zijn 2 jaar jongere zusje,…  Hij wil soms nog net zo “klein” zijn als zijn zusje. En hij stoort zich er ook niet aan.  We zijn wel al met hem naar de kinderarts geweest, want hij was volledig geconstipeerd,zonder dat we het wisten.  Heel raar.  Want hij deed toen een 5 x per dag een heel klein beetje in zijn broek,…  Nu nog een 2e keer naar de kinderarts geweest, en die heeft gezegd, dat we het een 2-tal maand moeten laten rusten, en dan nog eens proberen.  We kunnen volgens mij, alleen maar wachten, en hopen dat hij eindelijk eens de klik wil maken!!


#4

mijn zoon van 3 wil niet op de wc,ik vraag hem en dan zegt hij, nee en doet het vervolgens in de broek. als het mooi weer is loopt hij in zijn blote bibs en doet hij het wel op het potje, thuis gaat hij in een hoekje staan en poept in zijn broek en zegt bah mam schoonmaken, dus hij weet het wel,en vind het ook vies.


#5

ik heb een vraag onze zoon van 4 jaar plast overdag vaak in zijn broek ( soms wel 3a 4 keer op een dag ) wat doe ik daar aan . s''nachts is hij wel droog.


#6

Mijn zoon (wordt over 3 weken 4 jaar)
Is al sinds dat hij 2 jaar en 3 maanden was volledig zindelijk, in een keer wou hij geen luier meer om!! (vond hij voor baby’s) Ook s nachts gaat het helemaal goed, en nog nooit (even afkloppen) een ongelukje gehad!!
Hij heeft alles bij elkaar misschien 3 ongelukjes gehad overdag (omdat hij net niet op tijd bij de wc was)
Ik ben dus ook supertrots op mijn lieve grote zoon!!!

Nog een tip: Je kind weet zelf heel goed wanneer hij of zij eraan toe is, je kindje komt er vanzelf wel mee… alles op zijn eigen tijd… met een beetje stimulering!!!
Veel succes allemaal!!
Groetjes Manon


#7

Mijn dochter van bijna 4 jaar wil niet poepen op wc.  Plassen gaat perfekt ze gaat zelf wel naar wc veegt zelf af en trekt haar broek zelf uit en weer aan.

Het kan niet zijn dat ze bang is voor de wc.  Zij poept in de broek en zegt er niets van.  pas als jij het ruikt dat weet jij het wel.

Wij hebben van alles geprobeerd:  Stoute hoek, koude douch (alleen op de bips dan), geen snoep, speeltjes afgepakt, negeerd, gewoon zeggen tegen har maakt niet uit komt wel goed,  geknuffeld en gezegd komt wel goed.

wij weten gewoon niet meer wat we moeten doen.

Ze is wel een keer op wc gaan poepen maar volgens mij heeft zij zichzelf meer verbaasd dan wij.  wij hadden toen vooi haar een kadootje gekocht en gezegt dat ze dat kreeg omdat ze zo goedop wc poepte.

enige advies voor ons,  onderbroekjes raken op.


#8

wie weet welke luiers minder goed absorberen? dan wil ik deze wel eens proberen.

mijn dochter van 2 jaar en 5 maanden geeft aan als ze gepoept heeft, en soms ook als ze moet plassen, regelmatig wil ze op de wc maar dan komt er niets en dan zegt ze nee, lukt niet.

wie heeft een idee en zeker welke "goedkope" luiers slecht zijn?


#9

Mijn dochter wordt in april 5 jaar en is 's nachts zindelijk, maar overdag plast ze soms tot wel 6 keer in haar broek. We vermoeden dat het komt doordat ze gewoon te druk met iets bezig is en niet naar de wc WIL gaan en als ze dan gaat is het te laat. Urine is al na gekeken op infecties, maar niets aan de hand. Nou is het 1 maand heel erg goed gegaan en ze was zo trots als een pauw, maar de laatste paar weken is het weer raak. Ik probeer niet boos te worden, maar met 2 kinderen is dat op een dag een hele berg was. Heeft iemand een idee waar het aan zou kunnen liggen? Of heb je het misschien zelf mee gemaakt laat het me dan weten, want eigenlijk ben ik ten einde raad.


#10

hallo mijn oudste zoontje Yannick is op 1 sept gestart met school,maar hij doet elke dag kaka in de broek.voor de juf is dit ook vervelend want zij moet den iedere keer de klas alleen laten om onze Yannick te verschonen.wij hebben al vanalles geprobeert vb.als je op het potje kaka doet krijg je een lekstok of je mag met papa mee naar de voetbal in blote poep laten lopen maar niets.als hij dan kaka doet als hij geen broekje aanheeft en je vraagt wat is dat hier wat heb je gedaan dan zegt hij met een kleine lach kaka.Nu gaan ze in de school nog een week proberen om hem kaka op de wc te laten doen maar als dat niet helpt dan mag hij alleen maar dinsdag en donderdag voormiddag komen omdat er dan een kinderverzorgster aanwezig is.Komt dit nu omdat hij extra aandacht wil tegenover zijn 3 maanden oude broertje want van pipi is hij al ruim een half jaar droog.iK HOOP DAT ER IEMAND IS DIE MIJ NOG EXTRA TIPS KAN GEVEN ZODAT HIJ VOLLEDIGE WEKEN NAAR SCHOOL KAN BLIJVEN GAAN ALVAST BEDANKT


#11

Mijn zoon van 4 is nog helemaal niet zindelijk.  keer als je vraagt of hij gepoept heeft zegt hij steevast nee.En als je over het potje begint doet hij net alsof hij doof is, hij negeert het gewoon. En vind het allemaal best makkelijk zo'n luier om ik heb alles al geprobeert stickers,snoepjes,cadeautjes alles maar hij vind het wel best zo. Nu is het zo dat hij naar school gaat en ik vind het heel vervelend dat ze op school hem moeten verschonen. Heeft iemand wat tips om er toch met veel geduld wat aan te doen want ik word er wel een beetje wanhopig van. groetjes lover


#12

hallo allemaal

ik heb even een vraag

Mijn zoontje van 2,5 jaar weet wanneer hij poepbroek heeft of wanneer hij geplaast gad, maar wil niet op de po elke keer zegt hij wil niet ik heb de po en de wc verkleiner geintroduceerd maar helpt echt niet, ook als hij bloot rondloopt en dan nat wordt ook heb ik hem meerdere malen per dag aan de po laten zitten helpt ook niet. hoe kan ik deze toestand verbreken en hem moet leren om wel op de po te gaan? alvast bedankt


#13

Mijn zoontje is in mei 4 geworden,en is al een hele poos zindelijk.
Ook een paar maanden voor hij 4 werd was hij s nachts ook zindelijk,maar nu sinds een paar weken plast hij overdag en s avonds weer in de broek.
Toen hij 2 was gingen zijn vader en ik uitelkaar en hebben een behoorlijke heftige tijd achter de rug,maar in die tijd is hij wel zindelijk geworden.
Sinds anderhalf jaar heb ik een nieuwe partner,waar mijn zoontje in het begin er dol op was,nu sinds een paar weken woont mijn nieuwe partner bij ons in.
in het begin ging het heel goed,maar nu begint hij dus weer in zijn broek te plassen.
Ook doet hij erg vreemd naar mijn nieuwe partner toe…boos enzo.
Wie kan mij hier mee helpen,want ben onderhand ten einde raad :frowning:


#14

Ik zou kijken wat er gaande is, ik zou dan mijn nieuwe partner niet echt vertrouwen hoor. Is hij soms alleen met hem? Kijk uit voor nieuwe mensen in jou leven, want ze doen heel erg lief tegen je, maar wanneer je er niet bij bent, weet je niet wat hij bij jou kind doet. OGEN OPEN! Ik ben trouwens ook alleenstaande moeder van een 2 en 1 jarige kindjes, maar voorlopig wil ik geen nieuwe vriendje, want ik vertrouw niemand zomaar.