Voedingspatroon baby 9 maanden


#1

Mijn zoontje van 9 maanden wil niet zo graag brood eten en voor de vakantie resulteerde dat steeds in een drama. Dus ik heb het even opzij geschoven en gaf pap van 90cc melk en dan nog een flesje er naast van 90 cc.
Maar sinds 2 weken is het gewone leven weer begonnen en bij het KDV krijgt hij gewoon brood aangeboden en waarempel, daar eet hij een halve tot anderhalf snee brood en krijgt hij flesje van 180 cc erna.
Omdat hij het daar wel at ben ik het ook weer gaan proberen maar bij mij weigert hij brood te eten, compleet drama. Soms een paar stukjes maar meestal krijg ik er nog geen halve snee brood er in.

Nu vraag ik mij dus af wat wijsheid is, wel of geen pap geven. Brood blijven aanbieden + fles van 180 cc of brood weer even laten staan en pap met half flesje.
Nu bij alleen brood geeft hij steeds na zijn fles om 12.00/13.00 aan dat hij meer zou willen maar ook bij zijn fles van 19.00 uur voor het slapen gaan.
Hij slaapt wel gewoon prima de nacht door.

Dus ik vraag mij nu een beetje af, krijgt hij wel voldoende.
Schema is als volgt
07.00 uur bord pap van 150cc melk + 5 scheppen volkoren bambix
09:30 uur fruithapje
slapen tot 11.30/12.00 uur
12:00 uur boterham + bekertje thee
12.30/13.00 uur FV 180cc
15:00 liga/koek/rijstewafel (net wat hij wil pakken) met thee of rosevicee
16:30/17:00 warme maaltijd (geen toetje)
19:00 uur FV 180cc

(de melk wordt steeds ex. schepjes aangegeven)
Toen ik geen boterham gaf kreeg hij 90cc melk + drie schepjes volkoren bambix en ipv 180cc fles een 90 cc fles.

Hoe ziet jullie schema eruit of wat is jullie mening ?


#2

9 maanden is sprongentijd! Zie het oei-ik-groei-boek. Dat kan evt. verklaren waarom hij zo raar doet met dat brood.

Heeft-ie wel altijd gewoon brood gegeten? Dan kan het ook zijn dat-ie aan het uitproberen is of-ie thuis lekkerdere dingen kan krijgen dan brood. Op het kdv geldt “vreemde ogen dwingen” en thuis kan-ie lekker zichzelf zijn en kan het zijn dat-ie net zo lang moeilijk doet tot jij andere lekkerdere dingen gaat geven. Sterker nog, hij weet dat-ie lekkerdere dingen kan krijgen, want je hebt hem al eens pap als alternatief aangeboden en dat heeft-ie blijkbaar liever. Aangezien ze op het kdv geen alternatieven aangeboden hebben, eet-ie waarschijnlijk daar wel gewoon zijn brood.

Dus aangezien-ie blijkbaar wel degelijk brood eet en lust, zou ik geen alternatieven aanbieden op momenten dat-ie normaal gezien gewoon brood lust.

Groetekes, Sje


#3

Hij heeft bij mij nooit brood gegeten, ook geen korstje of dergelijke. Enkel en alleen bij het KDV eet hij brood zonder erbij te gaan jammeren.
Bij mij is het echt compleet drama, janken, uitspugen tot overgeven toe. De wereld vergaat bij een stuk brood in zijn mond.
Ik heb het slechts 2x meegemaakt dat hij vrijwillig brood at, afgelopen zaterdag 2 stukjes spontaan en daarna weer mekkeren.
En één keer toen hij op schoot zat bij een vriendin, pakte hij haar broodje en stopte deze in zijn mond.

In het begin kreeg hij bij het KDV ook pap tussen de middag, net als bij mij. Maar bij laatste bezoek CB gaven ze aan om brood te gaan proberen en vanaf dat moment eet hij het op het KDV wel maar thuis niet.
Liga begint nu een beetje te komen en ook wel eens andere koek maar ook maar inneminnie beetjes en zodra hij een stuk afbijt en dat in zijn mond krijgt, vindt hij het niet fijn en spuugt hij het uit.

We hebben ook gekookte groentes geprobeerd, stukken fruit. Maar over het algemeen geldt de regel, alles stopt hij in de mond behalve als het eetbaar is, dan gooit hij het weer op de grond of op tafel.


#4

Als hij op het kdv zonder te mokken gewoon zijn brood eet, dan is er dus blijkbaar technisch (slikproblemen) niks aan de hand en zou ik blijven proberen thuis met brood. Eet-ie niet, dan eet-ie niet. Op een bepaald moment kiest-ie eieren voor z’n geld.

Als je alternatieven geeft, is het eind zoek en heb je straks een puber van 16 in huis die alleen maar macaroni met ketchup eet. En dat wil je niet.

Gewoon laten merken dat-ie kan eten wat-ie voorgeschoteld krijgt (in dit geval dus brood) en dan is het maar een poos drama. Klinkt heel hard, maar op die leeftijd zijn ze al heel slim als het gaat om mama tot wanhoop drijven.

Groetekes, Sje


#5

Ik sluit me aan bij de mening van Sje. Als hij het op het KDV kan eten, dan moet hij het thuis ook kunnen. Wellicht scheelt het daar dat hij andere kindjes ook brood ziet eten. Dus weet niet of jij samen met hem eet, misschien dat dit nog verschil maakt. Maar ik zou zeker geen alternatieven gaan aanbieden. Hij lust het, dus gewoon brood geven. Eet hij niet, dan maar niet. Hij merkt vanzelf dat hij niks anders krijgt en dat een lege buik ook niet alles is. Eet hij niet, dan gewoon het brood weghalen. Niet om een later moment nog een keer brood aanbieden. Gewoon wachten tot het volgende eetmoment en dan aanbieden wat hij op dat moment zou krijgen.

Succes!

Groetjes,
Sandra

Lilypie Fifth Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Pregnancy tickers


#6

Nou, fijn deze mening te lezen.
Ik heb al menig maal het gevoel gekregen alsof ik 'm uit zou hongeren als ik geen alternatief zou bieden. Dus ik ga daar toch eens wat strenger in zijn
Thanks!

By the way, ik doe wel samen met hem eten. Dus ik smeer mijn boterhammetje ook en ga dan samen met hem lunchen.


#7

Hoi Peach,

Zeer herkenbaar. Sanne doet hetzelfde. opm het KDV wel goed brood eten en thuis niet. Sanne eet altijd brood met haar zus.
Maar bij mij krijgt ze, als ze het brood niet eet, allen dan wel gewoon een fles melk en daar moet ze het mee doen. geen alternatief.
Wel krijgt ze een toetje na het eten
Ik maak me er niet druk om en je schema ziet er goed uit. Sanne heeft bijna het zelfde schema, maar gaat 's middags ook naar bed.

Groetjes Corina


#8

Hoi Peach,

Zeer herkenbaar. Sanne doet hetzelfde. opm het KDV wel goed brood eten en thuis niet. Sanne eet altijd brood met haar zus.
Maar bij mij krijgt ze, als ze het brood niet eet, allen dan wel gewoon een fles melk en daar moet ze het mee doen. geen alternatief.
Wel krijgt ze een toetje na het eten
Ik maak me er niet druk om en je schema ziet er goed uit. Sanne heeft bijna het zelfde schema, maar gaat 's middags ook naar bed.

Groetjes Corina


#9

'sMiddags gaat hij ook nog even slapen meestal, vergeten op te schrijven. Meestal slaapt hij nog zo van 13.30 tot 15.00 uur maar soms doet hij alleen enkele hazeslaapjes, ligt vaak een beetje aan het weer.

Maar fijn te lezen dat ik niet de enige ben met dit specifieke probleem


#10

hoi
Sam is inmiddels 10 maanden,
maar ons schema ziet er zo uit;
7.30u fles 120 met 1 broodje
10.00u fruit
10.30u slapen tot ongeveer 12u
12.30u sap/water/thee met 1 broodje
14.30u liga/soepstengel oid met sapje
15u slapen tot ongeveer 16.30u
16.30u fles 120
18u warm eten (geen toetje)
19.15u u 120 fles dan slapen

ik zou idd geen alternatief aanbieden.
wat voor brood geef je? en wat geven ze op het KDV?
hij gaat t vanzelf wel eten hoor!

groetjes!

Mijnticker.nl Tickers


#11

Je hebt ook bijna het zelfde schema als R hier.
7.3 Fles van 180 met 5 sch. bambix
10.0 plak ontbijtkoek met limo/water
12.0 warm eten 100 gr. 2 sch. appelmoes. Yoghurt.
15.3 fruithap 120 gr. met 1 liga erin. Limo+ koekje
18.0 broodje met yomild
19.3 Fles van 180 met 5 sch. bambix.

Dit is het schema ongeveer.
Hij slaapt na het drinken smorgens tot aan het middag eten ongeveer.
En hij slaapt ergens in de middag nog, hangt ervan af of hij smorgens geslapen heeft. Als hij s’middags laat eet zoals vandaag pas om half 2 dan schuift de boel op en dan slaan we het broodje over, …
Wat mij betreft krijgt hij genoeg je hoeft je daar geen zorgen over te maken…
Ik zou het broodje blijven aanbieden…

Groet, Cora


#12

Wauw wat krijgen jullie kindjes nog een hoop flesvoeding En wat slapen ze een hoop! Onze dochter is nu 11 maand en heeft dit schema:

7.30: Broodje met hartig/zoet
10.00: Fruit
Meestal slaapt ze een uurtje ergens tussen 9.00 en 11.00.
12.30: Broodje met hartig/zoet (Wat ze 's morgens niet heeft gehad)
1,5 uur slapen ergens tussen 13.00 en 16.00
16.00 Maria biscuitje
17.30 avondeten en danoontje
19.00 slapen tot 7.00-8.00

Maar ik dacht meteen hetzelfde als gidget. Wat voor brood geven ze op het kdv en wat doen ze er op? En dan met je proberen thuis precies hetzelfde te geven en kijken of dat wel wil. Wij hebben ook een poosje gehad dat ons dametje geen brood wou eten omdat ze het perse zelf wou doen. Ik heb toen makkelijk beleg op het brood gedaan zoals worst en kaas en haar zelf de stukjes gegeven en in haar mondje laten stoppen. Er komt namelijk op een gegeven moment een tijd dat ze graag alles zelf willen doen maar nog niet kunnen en dat is erg frustrerend
Heeft hij al tandjes of komen die door? Dan zou het nog kunnen dat bijv de liga pijn doet.
Geef je trouwens thuis op hetzelfde tijdstip brood als ze op het kdv doen? Want het kan natuurlijk ook zijn dat hij weigert omdat jij een ander ritme hebt dan op het kdv en dat hij daar aan gewend is.
Veel succes!

Groetjes


#13

Misschien heb je dat inmiddels al gedaan, maar ik zou ook eens bij het KDV informeren, hoe gaat het precies aan tafel, zingen ze b.v. voortijd een liedje dan zou je dat thuis ook kunnen gaan doen, welk beleg etc. Om zo een beetje dezelfde sfeer thuis te creeeren. En wat je al doet, samen aan tafel eten. Zeker geen strijd van maken, eet ie 1 stukje dan is dat al geweldig, eet ie meer dan is dat natuurlijk fantastisch. Laat m dat weten. Eet ie niet, ook prima, hij komt echt niet tekort. Lekker aan tafel laten zitten tot jij ook uitgegeten bent en klaar!
Ik zou idd ook geen alternatieven als pap e.d. gaan aanbieden, in elk geval niet op dat moment. Ik gaf Jasper smiddags wel eens wat extra fruit als ie tussendemiddag geen broodje wilde eten. Maar dan pas wat later zodat ie het niet als vervanging of beloning zou zien van het niet eten van zn broodje.

Succes!
Groetjes Carolien.

Lilypie Fourth Birthday tickers

pregnancy calendar


#14

Bij het KDV geven ze gewoon tarwe brood zoals busbruin of casinobruin. Beleg is smeerkaas, leversmeerkaas, pasta of jam of dergelijke. Hij eet het allemaal, vrijwillig en doet er gewoon zijn mond voor open.
Thuis krijgt hij ook gewoon tarwe brood, met zelfde soort (merk) beleg om dezelfde tijd.
Enige andere details is, bij mij zit hij niet tussen andere kinderen maar alleen met mij.
Maar als hij bij mij, ook bij mijn moeder die op 2 andere dagen oppast, gaat hij al huilen bij het zien van een bord met broodstukjes.
Hij weigert het gewoon.
Ik heb ook een keer 2 boterhammen gemaakt met smeerkaas, exact hetzelfde brood, de één in stukjes gesneden en de ander licht geroosterd op het tosti-ijzer.
Brood in stukjes, eet hij niet, maar hij wil dan wel knabbelen van de geroosterde boterham.
Maar op het KDV eet hij nog steeds trouw zijn boterham, vaak één tot anderhalve snee brood. Ik krijg er meestal nog niet eens één stukje er in, hooguit een paar hapjes van het geroosterde brood.

Hij eet wel liga maar stukjes groenten of fruit doet hij ook niets mee. Zodra hij iets pakt wat enigzins aan zijn vingers plakt, dan schud hij het snel los en gooit het op de grond.
Als je wat voedsel op zijn blad legt, dan veegt hij het gewoon van het blad af op of pakt ze op en gooit ze op de grond.
Olvarit, verse grof geprakte maaltijden eet hij wel.


#15

Onze dochter houd ook helemaal niet van vieze handjes. Dus als je het eens met een vorkje probeert?
Verder kan je nog proberen een gek gezichtje op het brood te maken met beleg of er leuke vormpjes uit snijden.
En tsja het is en blijft een kwestie van volhouden, want medisch gezien is er niks aan de hand. Hij laat op het kdv zien dat hij kan en wil! Dus dat moet hij thuis ook gewoon doen. Heel veel sterkte!

Groetjes


#16

Hallo allemaal.

Mijn zoontje word over 1,5 maand alweer 1 jaar. Maar mijn vraag is hoeveel flesvoeding krijgt hij dan nog. Wij willen zelf over stapen op halfvolle melk en dan met bambix erdoor. Maar krijgt hij ook nog een flesje melk met bambix voor het slapen gaan. Want hij krijgt nu nog 3 flesen van 180cc. Maar de fles naar het broodje die gaat nu al niet meer helemaal op.

Ons voedingschema van nu is
6.30 à 7.00 fles met pyama papje
9.00 a 9.30 fruit met een beetje sap of thee
11.30 broodje meestal nu 1,5 broodje en dan rond half 1 fles van 180cc maar drinkt ongeveer 170 cc op
Tussendoor soepstengel, rijstewafel of koekje met sap
Dan om 17.00 warme hap + danootje
En dan om half 8 laatste fles met pyamapapje

Maar hoe moet ik dat doen als hij straks een jaar is.

Hopelijk kunnen jullie mij hier helpen en een paar tips geven

Groetjes romina
Trotse mama van Jasper


#17

Ligt helemaal aan jullie en je zoontje! Zodra ze volledig mee eten met het normale eten kan je de flessen al gaan afbouwen. Onze jongste word over een half maandje 1 maar ze krijgt al sinds ze 7 maand is al geen flesvoeding meer. Dat komt voornamelijk doordat ze erg snel overstapte op brood en erg moest spugen van de flesvoeding. Daarnaast zijn we niet zo weg van melkproducten omdat wij vinden dat koemelk voor babykoetjes is en niet voor mensen. Maar dat is een hele persoonlijke en vaak niet gedeelde mening
Ik vind trouwens dat jouw zoontje erg veel eet! Ik zou denk ik beginnen met de fles na het middageten langzaam af te bouwen. Daarna het ontbijt vervangen door brood.
De laaste fles ook rustig afbouwen. Dus de eerste dagen (3 ofzo) 1 schepje minder geven. Daarna weer iets van 3 dagen 1 schepje minder en zo verder tot hij helemaal zonder kan. Succes!

Groetjes


#18

Ik zou hem `s ochtends gewoon brood met een glas halfvolle melk gaan geven en ook halfvolle melk bij zijn boterham tussen de middag.

Die laatste papfles laten ze vaak vanzelf wel weer een keer vallen. Ik dacht dat mijn oudste er nooit vanaf zou komen maar uiteindelijk liet ze er steeds meer van staan.

Ma ik trouwens zeggen dat ik vind dat je kindje wel héél veel suiker krijgt?
Dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten maar die pyjamapapjes en danoontjes zijn net suikerbommen.