Totaal niet luisteren


#1

Onze dochter van ruim 1,5 jaar luistert totaal niet. Ik weet ook niet in hoeverre ik wat van haar kan verwachten. Maar hier een paar voorbeelden: ze klimt op stoelen en gaat staan. Dat wil ik dus niet hebben. Ook klimt ze via de stoel op de (keuken)tafel. Ook niet toegestaan natuurlijk. Ik haal haar er elke keer af en zeg dat het niet mag en dat ze moet zitten op de stoelen. Vanavond heb ik haar gezegd dat ik het stoeltje weg zou halen als ze er nog een keer op zou gaan staan. Dat heb ik dus gedaan en toen was het natuurlijk huilen geblazen (was haar “eigen” stoeltje bij de woezel en pip tafel). Toen klom ze op het tafeltje, dus ook gewaarschuwd dat het tafeltje weg zou gaan. Ook dat is dus gebeurd. Weer huilen. Ik heb het niet weer teruggegeven, maar ik vraag me af of het helpt, want morgen begint het hele liedje weer opnieuw. Ze heeft dit gezien van haarbroer, die deed het ook, maar die luistert nu wel beter.
Kan ik nog wat meer doen dan ik nu doe? Ze lacht me namelijk gewoon uit als ik zeg dat het niet mag. Ik kijk boos, pak haar zachtjes bij haar arm, zeg dat ze mij aan moet kijken en zeg dat ze niet mag staan op stoelen/op de tafel klimmen. Maar ik word er wel een beetje gek van eigenlijk, zeker omdat grote broer intussen weer iets anders ondeugends doet.

Iemand tips?



#2

Nee geen tips, maar lees wel mee want ik heb net zo’n ondeugend meisje thuis. Vind het ook moeilijk om te bepalen in hoeverre straffen nu zin heeft. Ze begrijpen al wel veel natuurlijk, maar het in de hoek zetten nog niet echt denk ik…

<img src=“http://lb3f.lilypie.com/jXGZp1.png”" border=0>

<img src=“http://lb1f.lilypie.com/jNljp2.png”" border=0>


#3

Hoi, lastig hoor, Hier ook bekend met een ontdekkingsreizigertje. Ze is nu bezig te ‘testen’ hoever ze kan gaan. Het werkt totaal averechts als ik haar weg haal bij ies wat niet mag. Het allerbeste wat hier werkt is haar ‘verkeerde’ gedrag te negeren. Hoe vervelend ook want ze doet juist iets wat niet mag om aandacht. Ze trekt hier bv de keukenladen open en kijkt me dan schuin aan en begint te jengelen. Eerder gaf ik dan (negatieve) aandacht en het resulteerde dan standaard in een confrontatie. Nu heb ik de inhoud van de laden in bakken gedaan waar ze niets meer mee kan en ik reageer niet meer op het openen van de laden, maar ik leidt haar aandacht af door haar bv me te laten helpen met de tafel dekken, mes voor mes, vork voor vork en haar ndertussen positief te belonen. Ik merkte in het begin dat ze duidelijk van haar apprepot was omdat ik anders reageerde dan ze had verwacht.
Nu is dat dus wat ik doe, haar negatieve gedrag negeer ik en ik leid haar aandacht van af naar iets anders. Ik ga ‘discussie’ en een confrontatie uit te weg, want het leidt niet echt tot een oplossing. Het is niet altijd even gemakkelijk om, maar het helpt me als ik bedenk dat haar termijngeheugen mbt corrigeren gewoon heel erg kort is. Ik lees verder ook even mee voor evt. andere tips
groetjes Annelies


#4

Haha, leuke leeftijden hebben die boefjes van ons , heerlijk. Vaak moet ik er gewoon om lachen (zonder dat hij het ziet) als hij weer iets uitvreet en sta er van te kijken hoe inventief dat hij is. Dus hier ook erg herkenbaar… Wij negeren dit uitdagende gedrag ook zoals Annelies omschrijft. En tja, hier een strafhoek en echt, dat werkt! Wij hebben een strafmatje en de jongste weet donders goed dat hij moet zorgen dat hij daar niet op hoeft .
Hier dus eigenlijk geen nieuwe tips…
Succes!
Groetjes Nancy


#5

Hm, herkenbare dingen.
Jitse is echt ook alles aan het uitproberen.
Veel erger dan z’n grote broer heeft gedaan.
Dat is best wel lastig af en toe.
Hoewel hij nu toch ook wel door heeft dat
Nee toch echt Nee betekent.

Vooral heel consequent blijven.

M.


#6

Negeren zou ik graag willen, maar niet als ze op de keukentafel ligt. Ze kan er dan niet meer af en ik wil het risico niet lopen dat ze eraf valt. Ik negeer ook een aantal dingen hoor (kastjes met bakjes uitpakken, rompers uitvouwen etc) door ze niet te bestraffen maar door het samen met hen op te ruimen. Maar het klimmen op de keukentafel negeren, zie ik niet zitten.



#7

Zeer herkenbaar. Hier ook een aap in huis.
Sanne is nu net een jaar, maar die heeft nu al een paar keer op de gang gestaan na een paar waarschuwingen. En als de minuut is afgelopen dat vertel ik haar wat ze fout heeft gedaan )en nu hoop ik dat ze daardoor nu wel van mijn kerstboom afblijft en het bij 2 kapotte kerstballen blijft).

Succes met je aapje