Op de neonatologie!


#1

Op de Neonatolagie

Het komt je plotseling over en je weet niet wat je kan verwachten op een neonatologie afdeling. Ik schrok me in elk geval een hoedje toen ik al die kleine, minimensjes zag liggen vechten voor hun leven. De ene was al wat vroeger moeten komen dan de andere maar stuk voor stuk zijn het allemaal wonderkindjes die héél hard vechten voor hun leven !

Toen Yoni er lag was ik wel ontzettend bang, je weet niet wat er allemaal gebeurt, je kent dit ook niet want je bent hier nog nooit geweest,verschillende alarmen en geluiden gaan af. Voor de verpleging allemaal de normaalste zaak van de wereld maar voor mij of zo speciaal.Ik zeg speciaal omdat de verpleging zich zo inzet om deze kleine hummeltjes te redden. Naast Yoni lag een jongentje dat regelmatig vergat om te ademen, dan kwam er een verpleegster, schudde hem eventjes door elkaar en hups, hij ademde terug, hij vergat het gewoon af en toe maar als je niet weet wat je moet doen sta je daar wel mooi hoor.

Yoni heeft de eerste twee weken beademd geweest, dan was ze sterk genoeg om alleen nog maar Cpap te krijgen zodat ze ook niet vergeet om te ademen. Verder zat ze de eerste twee dagen met een longinfectie die door hulp van medicijnen en rust is weggegaan maar ook dat waren de nodige spannende uren en dagen. Toen ik zelf nog in het ziekenhuis lag ging ik s'nachts steeds naar mijn dochter, ik mocht haar dan wel niet pakken maar gewoon op een stoel zitten en naar haar kijken was voor mij al voldoende. Telkens weer vind/vond ik het een wonder hoe die kindjes aan het vechten zijn voor hun leven maar weet ik ook dat als de medische wereld niet zo ver was geraakt deze kindjes waarschijnlijk niet zouden overleven.

S'Nachts was het altijd redelijk rustig en kalm op de afdeling. Her word dan ook redelijk donder gemaakt zodat alle kindjes kunnen slapen, hier houden ze er wel rekening mee hoor. De verpleegsters waren ontzettend lief en begripvol, telkens je iets niet begreep moest je het maar vragen en desnoods moesten ze het tienmaal uitleggen dat was geen enkel probleem. Hun goede zorgen voor de baby"s is ook héél veel waard !

En natuurlijk weet je als je daar éénmaal bent geweest dat er elk uur wel iets kan veranderen aan de situatie. Slechter of beter, het kan in enkele luttige seconden gebeuren. Yoni heeft een paar keer vergeten te ademen en dan was ik telkens weer geschrokken omdat dat alarm enorm geluid maakt. Maar dat moet ook wel want het is een grote zaal waar 18 couveuse kinderen lagen, dus moet je alles goed horen.

Als je kindje er al eventjes ligt (1 week) en het gaat er naar omstandigheden goed mee, kan je normaal gezien ook kangeroeën of buidelen met je baby.

Dit houdt in dat de baby bloot (alleen met pamper aan) op mama's of papa's blote borst mag gaan liggen. Wat een héérlijke ervaring is ! Je geniet er van maar het belangrijkste is dat je kind hier ookvan geniet, zo kan hij/zij zijn moeder/vader leren kennen want dat is belangrijk! Praat tegen je baby, hoe klein hij ook moge zijn, hij kan je horen en je zal zien als je het regelmatig doet dat je dan reactie terug krijgt. Ze voelen je warmte, de genegenheid, de liefde voor hun en dat maakt hen sterker om te willen overleven. Van het moment dat je je baby uit de couveuse mag nemen moet je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk contact met hem/haar hebt. Tenslotte hebben ze de tijd die ze normaal nog in de baarmoeder moesten doorbrengen gemist en kan je het daar door een beetje goed maken, je kan je kind nog die genegenheid en liefde geven, hij/zij voelt dat!

24 op 24 uur per dag zijn er ontelbare verpleegsters, dokters en specialisten aanwezig. Moest er iets ernstig gebeuren zijn er meestal snel bij. Toen ik zelf ontslagen werd uit het ziekenhuis vond ik het héél pijnlijk dat ik mijn dochter moest achterlaten. Maar de verpleging verzekerde me dat ik altijd welkom was, of het nu in de dag was of nachts en bellen mocht ik ook altijd, als was het tienmaal op een dag, het kon geen kwaad.

En daar heb ik gretig gebruik van gemaakt, ik voelde me zo leeg en alleen toen ik thuis kwam dat ik onmiddelijk belde om te horen of alles nog goed is/was.

Uiteindelijk heeft Yoni 3 maanden daar gelegen en ik kan je verzekeren dat je eigenlijk op automatische piloot leeft, het is pas als ze thuis zijn en je ziet dat alles goed gaat dat je dan je klop kan krijgen. Maar schroom niet en praat erover !!! Je hart luchten over wat je hebt meegemaakt moet je af en toe doen, zeker na zo'n intense periode.


#2

Hallo,

Ik wil me even voorstellen , ik ben coby en heb ook een kindje op de neonatologie gehad. Een jongetje , Joran hij was veel te vroeg en veel te klein. Hij is inmiddels 20 maand en het gaat heel goed , maar voor mij komt nu pas de klap. Ik heb zoals jij het zegt al die tijd ook op de automatishe piloot geleefd , en nu zit ik dus in de put. Ik begin nu pas met het verwerken van wat er allemaal gebeurt is. Ik krijg ook een heleboel onbegrip om me heen van mensen, ze zeggen het gaat nu toch goed met hem , kijk vooruit en blijf niet in het verleden steken. Die opmerking vind ik makkelijker gezegt dan gedaan en ja natuurlijk genieten we elke dag weer van Joran, maar ik zal het toch moeten verwerken en het een plaatsje geven. vandaar dat ik nu ook op het net mijn ervaringen opschrijf zodat ik het van me af kan zetten. Ik was blij met jou bericht op ikkeben , ik hoop dat mijn reactie duidelijk is voor jou. met vriendelijke groet Coby


#3

Hallo ik ben alexandra , mijn dochtertje is nu inmiddels zeven weken en twee weken thuis zij heeft ook op de neon afdeling gelegen in het uz gent ze was negen weken te vroeg geboren en woog 1560 gram ze had een lichte infectie vorm dus moest ook een infuus in d'r hoofd zelf zag ik m'n dochter pas twee dagen na de bevalling , toen ik op de neon afdeling kwam en haar zag schrok ik eerst even van het infuus toen ze me verteld hadden voor wat ging het over von het nog wel een akelig zicht maar ja ... ik zeg tegen mijn vriend "toen ze geboren werd ik weet heb ze maar voorbij zien komen toen maar ze had toch wel een bos met bruin haar waar is dat ?" hij begon te lachen en zei "daar in de vuilnis bak" ze hadden haar daar helemaal met zo'n weg gooi scheermesje kaal geschoren dat vondt ik zo erg dat ik er gewoon om moest brullen , haar haar begin nu gelukkig weer te groeien ze heeft nu allemaal klein stoppeltjes .

groetjes Alexandra


#4

mijn dochter heeft op de neonatelogie gelegen in t accademisch ziekenhuis in leid, ze moest daar 7 weken blijven en daarna ging ze naar de neonatelogieafdeling in t oude jkz in denhaag

gr lizzy


#5

mijn dochter is ook te vroeg geboren en is toen naar leiden gebracht op de neonatelogieafdeling, zij was met 26 weken geboren na een zwangerschapvergigtiging en te hoge bloeddruk, ikzelf lag nog in t westeinde ziekenhuis en wist pas na vier dagen dat ik een dochter had gekregen, ik was slapende gehouden en onder de morfine om mijn bloeddruk te verlagen. ik moest na vier dagen ook naar leiden omdat mijn dochtertje daar ook lag, na vier dagen mocht ik naar huis en zij moest nog 7 weken daar blijven, tot ze op een dag naar t jkz werd overgebracht, daar heeft ze 17 maanden gelegen, op de interne afdeling en op de nazorg en ze heeft 2 keer rs virus gehad waardoor ze op de isolatieafdeling kwam te liggen. toen ze dan eindelijk naar huis mocht moest ze nog 1 jaar naar t revalidatiecentrum hele dagen en vandaar uit ging ze naar t mkd , daar moest ze ook hele dagen heen voor allerlei therapien te ondergaan, dat duurde drie en half jaar. van daaruit ging ze naar de mlk school,daar was ze toen voor getest. maar daar redde ze t nietop school. toen is ze getest voor de zmlk, en daar ging ze dus heen en bleef daar, nu zit ze op t vso van dezelfde school en is nu bijna 18 jaar en gaat bijna van school af, het is niet makkelijk om zo`n kind groot te brengen, ik sta er al 8 jaar alleen voor, maar ja, ze is toch goed terecht gekomen, ook ik heb t heel erg moeilijk gehad en kan andere moeders wel begrijpen dat ze t nu nog moeilijk hebben, zij kunnen met mij ook wel een keer contakt opnemen om te praten. mijn email is :lizzy-bijna-sara-50@hotmail.com

ik ben ook veel op msn te zien, hoop snel te horen van andere moeders die ook een tevroeggeboren kindje hebben en die in 1990 zijn bevallen

vr.gr. s.j. pereira (lizzy)


#6

hallo moeder

ik weet er alles van onze dochtertje heeft er ok gelegen op de ic neon afdeling 3 het gaat nu goed met onze meis er liggen daar van allerlei soorten babietje sommige Zijn prematuurtje moeten nog heel lang liggen we mochten ook buidelen met onze kindje dat deed ze goed lekker in zon lekker ligstoel de eerste keer was heel byzonder voor ons we zaten zelf in het kraamhotel

veel succes met jullie kindje