Klompvoetje


#1

Onze Lindy is nu 4 maanden.

Tijdens de 20 wekenecho is gebleken dat onze dochter aan de linkerkant een klompvoetje heeft. Dit nieuws was vrij heftig.
Je gaat voor je gevoel de 20 wekenecho ‘maar even doen’ en je vergeet bijna dat het echt een medische echo is.
Na deze echo zijn we door verwezen naar een academisch ziekenhuis voor een second opinion. Dus en weekend lang in spanning; ‘Is verder alles in orde? Zou het echt zo zijn? En wat nu?’ In het academisch ziekenhuis hebben we inderdaad de bevestiging gekregen, maar verder was onze toet (zover ze kunnen beoordelen) helemaal gezond.
Na deze uitslag zijn we wel op internet gaan kijken om te weten te komen wat een klompvoet nu eigenlijk inhoudt. We hadden er wel ooit van gehoord, maar hoe het eruit ziet wisten wij ook niet. De naam deed ons vermoeden dat het voetje niets meer zou zijn dan een vervormd hoopje vlees.
Gelukkig bleek dit niet het geval te zijn. Het voetje is gewoon een voetjes zoals bij iedereen alleen de stand wijkt af. In het engels wordt het een ‘clubfoot’ genoemd en dit klopt beter, want de voet lijkt een beetje op de vorm van een golfclub.
Onze Lindy is 3 dagen na de geboorte ingegipst. Dit om de eerste afwijking in de stand te kunnen corrigeren. In het begin werd het gips 1x in de week vervangen. We mochten haar dan in het ziekenhuis in bad doen. Dit was iedere week weer een feest.
Toen ze wat ouder werd (en niet meer zo snel groeide) werd het gips 1x in de anderhalve week vervangen. Uiteindelijk was na 3 maanden het maximale aan correctie (d.m.v. gipsen) eruit gehaald.
Ze zou nog wel een achillespeesverlenging moeten krijgen.
Vorige week dinsdag was het zover; ons toetje werd geopereerd aan haar voetje. Ze hebben een achillespeesverlenging uitgevoerd en de kapsels, pezen en banden bekeken. Het is uiteindelijk allemaal 100% meegevallen. Lindy doet het goed en lijkt nergens last van te hebben. Nu nog 6 weken gips en dan zijn we er misschien vanaf. Ik hoop het; kunnen we lekker thuis in bad en met ons gezinnetje lekker gaan zwemmen.