Gedrag


#1

Rens is de laatste dagen erg lastig. hij wil vooral graag z’n zin doordrijven. als ik hem iets verbied is het gelijk “maar ik wil het”. Hij blijft dan doorgaan. Nou heeft hij aan mij dan wel een verkeerde want nee is nee. hij kan dan echt ontploffen, gaat gillen, slaan en schoppen.
Van mij mag hij dan naar de gang vertrekken om af te koelen en na te denken. Meestal gaat hij dan nog meer gillen slaan en schoppen. Ik heb hem uitgelegd dat ik dat niet accepteer en dat het zeer doet.
Toch blijft hij aan de gang, komt 100 keer van de gang af en blijft slaan en schoppen.
Nou ben ik niet van plan om me te laten slaan door hem. Gevolg is dat ik hem dan meestal maar zo beet pak dat hij me niet kan slaan, net zo lang tot hij inbind en wel op de gang blijft zitten.
Maar erg prettig vind ik dat niet.
Heeft iemand nog tips om hier mee om te gaan? n is dit normaal gedrag voor een kleuter van 4?
Mijns inziens moeten ze op die leeftijd nog echt leren om met hun boosheid om te gaan en past dit gedrag bij de leeftijd al is de een hier misschien een beetje erger in als de ander. en Rens is altijd al een pittig kereltje geweest.
Toch krijg ik vaak het commentaar dat ik hem harder moet aanpakken.
Maar hoe doe je dat dan?
Onze regels zijn duidelijk en we zijn daar behoorlijk consequent in. We bieden hem in bepaalde dingen ook wel keuze’s om hem het gevoel te geven dat zijn mening ook telt.
Hij krijgt complimntjes bij goed gedrag en bij slecht gedrag krijgt hij een waarschuwing en als hij dan nog door gaat mag hij op de gang.
Daarna praten we altijd met hem over wat er aan de hand is.
Ik wil niet gaan lopen schreeuwen en terugslaan geloof ik niet in. Ik let er op dat er wel een plezierige sfeer in huis blijft.
Ik hoop eigenlijk dat dit gewoon een fase is die ook weer overgaat.


#2

Ik begrijp je vragen.
Als ik het zo lees, lees ik net mijn verhaal toen onze dochter ook in zo’n fase zat. Lekker dwars doen en vooral volhouden om mama uit te proberen.
En dan die onzekerheid als andere mensen er ook nog eens hun mening over gaan geven. Strenger doen in de vorm van een “tik” terug geven.
Ik heb altijd zo gehandeld, op de gang bij negatief gedrag en 5 min. is het stil en dan uit praten. Kom je van de gang af, terug naar de gang. Complimenteren bij goed gedrag.
Zet door het is inderdaad een fase. Ik zie het bij onze dochter nog steeds hoor zij slaat dan niet begint gelijk bij negatief sorry te zeggen als ik zeg naar de bijkeuken, en als ik vol hou dat ze naar de bijkeuken moet begint ze heel hard te schreeuwen Sorry!! te stampvoeten. Wat ik bij haar zie, is het dat ze gefrusteerd is en uit machteloos gedrag.

Hou vol je doet het super goed!!

Groetjes,


#3

Sinds wanneer zit-ie op school? In de eerste fase dat ze op school zitten willen kleuters ook nogal eens dat gedrag vertonen. Gewoon omdat ze nieuw ritme moeten zoeken, aan een nieuw soort leven moeten wennen etc. Vergelijk het met de sprongetjes die ze in de baby/peuter-tijd konden hebben.

De overgang van elke dag thuis naar elke dag naar school valt niet mee voor zo’n kleintje. Ze krijgen te maken met heel wat prikkels die ze moeten verwerken.
Dus het kan gewoon zijn dat-ie zichzelf in de weg loopt op het moment.

Groetekes, Sje


#4

Ja hij zit nog niet zo heel lang op school. Hij is na de kerstvakantie begonnen. hij heeft het wel prima naar z’n zin op school. Zelf heb ik er eigenlijk niet zo heel veel moeite mee. Hij is pas 4 en moet nog zoveel leren.
Het enigste wat ik wel vervelend vind is dat ik hem soms letterlijk in de houdgreep moet nemen om er voor te zorgen dat hij mij niet slaat/schopt ed. Ik weet niet hoe ik dat anders aan moet pakken. Hij loopt letterlijk van de gang af om te slaan. Uiteindelijk kalmeert hij wel weer zo. Maar het voelt niet prettig. Ik zou het liever niet doen eigenlijk. Ik krijg dan toch een beetje het gevoel dat ik het verkeerd aanpak. maar wat dan wel? Me eigen laten slaan door hem lijkt me ook niet de bedoeling. Hij moet toch leren respect voor mij te hebben. Ik heb hem uitgelegd dat het oke is als hij boos is en dat hij ook best boos mag zijn op mij maar dat het niet de bedoeling is om te gaan slaan. Ik heb tegen hem gezegd dat hij dan maar moet gaan stampen. Vind ik ook niet leuk maar dan reageert hij z’n frustratie iig niet op mij af.
Op zo’n moment praten met hem werkt helemaal niet, hij is dan echt niet voor rede vatbaar.


#5

Kan me voorstellen dat je soms niet weet hoe je het aan moet pakken. Sommige manieren van aanpak kunnen al snel averechts werken.
Ik denk dat het inderdaad niet verkeerd is zoals je dat doet met “prima als je boos bent en prima als je boos bent op mij maar je mag niet slaan. Dan ga maar staan stampen”. Zo zou ik het ook doen denk ik.

Wat betreft die houdgreep, dat herken ik wel een beetje. Alhoewel wij hier nooit van die driftkikkers hebben gehad, maar soms is de oudste zo enthousiast dat ze in haar enthousiasme gewoon echt niet meer hoort dat je vraagt of ze wat minder hyperdepieper wil zijn. (Zo hebben we haar zelfs een keer op haar eigen kinderfeestje bijna op haar kamer moeten zetten voor een time out want ze was gewoon over-enthousiast!). Wat ik dan doe is voor haar gaan staan, mijn ogen op haar ooghoogte, ik pak haar bij beide bovenarmen stevig beet (dat het nog net geen knijpen is) en dan probeer ik haar aandacht te pakken en haar duidelijk te maken dat het klaar is.

En wat hier nu ook goed werkt is het woord “schamen” gebruiken. Vooral de oudste is daar gevoelig voor dus zodra ik gewoon zachtjes zeg “ik schaam me op het moment voor je” is het meteen klaar met het onacceptabele gedrag waar ze mee bezig was. Maar dat zal bij een kind van 4 nog niet werken denk ik want die heeft er geen weet van wat schaamte is.

Wat je evt. zou kunnen doen is een gesprekje met de juf aanvragen hoe zij hem op school ervaart en of zij tips heeft hoe je het beste om kunt gaan met zijn gedrag op het moment. Het lijkt er sterk op dat het gewoon is vanwege alle nieuwe prikkels van school. En vergis je niet in wat kinderen van klasgenootjes leren als het gedrag betreft. Misschien gaat-ie op school wel heel veel om met een bepaald kindje wat ook altijd zo heftig reageert.

Groetekes, Sje

Gewijzigd door - Sje op 27 Feb 2013 13:34:57


#6

Op school gaat hij eigenlijk heel goed. Er is daar ook wel eens een opstootje maar het is niet zo dat hij daar ook problematisch gedrag vertoont. Hij heeft veel vriendjes, word regelmatig gevraagd om te spelen en vraagt ook kindjes hier en voor een kleuter doet hij ook goed mee met wat er gedaan moet worden op school.
Wel merk ik dat hij in ene veel meer scheldwoorden kent. Wij proberen dat thuis zo min mogelijk te doen, van ons hoort hij ze nagenoeg niet. Dus dat zal hij dan wel van vriendjes op school horen.
Zelf denk ik idd ook wel dat het met school te maken heeft. zijn wereldje is zo veel groter geworden nu.
En Rens was in al z’n sprongen heftig. Tot ze weer over waren. Dan is hij nog steeds behoorlijk actief en pittig, maar kun je hem wel goed corrigeren.
Rens kan idd ook regelmatig hieper zijn. Niet in de zin van dat hij de hele dag stuitert, hij kan ook prima uren met z’n lego rustig zitten rommelen. Maar het is wel een enthousiast en uitbundig kind.
Dat moet ik ook nog wel eens afremmen. op school gebruiken ze de woorden Stop hou op! en dat werkt wel voor Rens Dan moet ik wel op zijn ooghoogte komen en hem vasthouden om z’n aandacht te krijgen. Vaak lukt dat maar evenzo vaak ook niet.
Maar goed ik ga er maar vanuit dat dit ook weer een fase is die weer overgaat.
Schamen snapt hij idd nog niets van. Ik leg hem wel uit dat ik er verdrietig word als hij zo doet.
Maar soms schaam ik me echt wel voor hem. Gisteren nog een scene met hem gehad om een xtra koek die hij wilde maar niet kreeg. Weer slaan schoppen en schreeuwen. Ik heb hem dik 10 minuten moeten vasthouden voordat hij uitgeraasd was en op de gang zijn straf uit zat. Als ik alleen ben kan ik dat wel handelen maar gister waren mijn schoonouders hier, dan vind ik dat toch wel ongemakkelijk.
Mijn schoonmoeder zei dat zij hem allang op z’n bed geggoid zou hebben. Maar ik vind dat niet echt een oplossing omdat hij dan nog niet doet wat ik hem opdraag, namelijk even op de gang afkoelen omdat hij een hele grote mond had en ging slaan.

Groetjes Ramona


#7

Niet voor straf in bed leggen inderdaad. Een bed moet een fijne veilige plek zijn, die moet-ie niet associëren met iets negatiefs als straf.

Maar ja, schoonmoeders…in de tijd dat wij klein waren, waren de opvattingen over opvoeding heel anders en onze ouders denken nog steeds dat die regeltjes van toen gelden. Brrrrrr…

Groetekes, Sje


#8

Daar ben ik het helemaal mee eens Sje. Bovendien lijkt het me verwarrend voor hem als ik eerst zeg dat hij op de gang moet en hem dan vervolgens op z’n bed gooi.
Met duidelijkheid en een hele hoop geduld kom je denk ik toch het verst. jammergenoeg heeft manlief dat wat minder als ik. Zijn lontje is wat korter. Hij is ontzettend lief van de kids, maar laat ze lang te ver gaan om dan vervolgens uit z’n slof te schieten.
Ik kap dingen wat eerder af, dan escaleerd de situatie iets minder snel.
Op de een of andere manier komen deze scenes met rens vaker voor als mijn man ook thuis is, of de kids alleen thuis heeft gehad. Dat merk ik echt aan het gedrag van Rens.
die 2 lijken een beetje veel op elkaar vrees ik. Bij Rens werkt dat als een lap op een rode stier.
Maar die boodschap komt niet echt over. Dan krijg ik het verwijt dat hij in mijn ogen nooit iets goed doet. Wat echt niet zo is. Het is een onzettende lieve schat, hij zou alleen niet zijn boosheid moeten laten zien aan Rens want die is daar op dat moment echt op uit.


#9

Vervelend inderdaad als je net niet op 1 lijn zit als het gaat om ingrijpen.
Dat gaat hier gelukkig wel gelijk op. Een kind merkt het als papa en mama niet op 1 lijn zitten als het om bepaalde opvoedkundige dingen gaat en daar speelt zo’n kleine op op in.

Groetekes, Sje


#10

Herkenbaar gedrag. Mijn zoon heeft dit ook regelmatig. Hij is in november 4 geworden. Als hij heel boos wordt, gaat schreeuwen of slaan dan gaat hij bij mij ook de gang op om af te koelen. Blijft hij in de gang ook doorgaan met schreeuwen dan gaat hij bij ons wel naar zijn kamer. Dit doe ik om hem echt even in zijn eentje te laten afkoelen. In de gang ziet hij ons nog stasn en heeft hij ook nog weleens een zusje die gaat pesten.
Zijn kamer is dan een plek waar hij echt even alleen is.
Hij mag dan van mij beneden komen als hij weer rustig is en sorry komt zeggen. Vaak komt hij dan weer rustig beneden, zegt sorry. Dan doen we een dikke knuffel, leg ik hem uit dat dit echt niet kan. En dan is het klaar.

<img src=“http://lb3f.lilypie.com/jXGZp1.png”" border=0>

<img src=“http://lb1f.lilypie.com/jNljp2.png”" border=0>


#11

Rens is dus niet de enige die dit gedrag heeft. Soms ga je echt twijfelen aan jezelf.
Heb hem de afgelopen dagen even erg strak gehouden. vond hij niet leuk natuurlijk maar het werkt wel. Z’n buien zijn er echt niet minder om maar hij accepteerd zijn straf wel beter. En zowaar heeft hij vandaag de hele ochtend leuk met z’n zusje gespeeld. Heerlijk. Ze zijn allebei helemaal in de ban van de keukenmini’s van de ah. Hebben van de week dat keukentje er bij gekocht.
goed voor uren speelplezier.
Dit is eigenlijk ook het eerste stuk speelgoed wat we voor hen samen gekocht hebben. en de boodschap er bij dat ze er ook samen lief mee moeten spelen en als ze dat niet doen dat de keuken dan naar zolder gaat.
Zo leuk om te zien dat ze ook eens lief kunnen samen spelen.
Sowieso was Rens erg lief vandaag. Mijn man ligt ziek met de griep en Rens was reuze behulpzaam voor hem en voor mij. Hij had in de gaten dat ik het best wel druk had en heeft mij geholpen met opruimen. Zo lief!
Tegenwoordig ruimt hij ook z’n speelgoed zo goed als zelf op(oke af en toe moet ik de speelgoedkast natuurlijk wel opruimen omdat hij alles op elkaar kwakt) en hij heeft eindelijk door dat hij tegen grote mensen u moet zeggen en netjes dankuwel en alstublieft.
er zijn dus zeker ook wel pasitieve dingen te zeggen over hem.
Vandaag was ik iig helemaal blij met hem.

Groetjes Ramona