Kwaad kan het niet, maar of het goed is? Het is beter voor het eerste jaar zo min mogelijk zout te geven, omdat dat slecht voor de niertjes is. Maar ook in brood zit zout, dus je ontkomt er niet helemaal aan. Maar die leverworst… moet je dit maar eens lezen: Lever
De lever is het orgaan dat meehelpt het lichaam te ontgiften [resten van verbrandingprocessen en chemische verontreiniging]. Deels slaagt de lever daarin, en voor een deel slaat de lever de gifstoffen op [zodat ze niet meer circuleren in het bloed]. Een goed voorbeeld daarvan zijn zware metalen en PCB’s [zeer giftige stof], deze worden altijd opgeslagen in de lever omdat deze stoffen niet afgebroken en niet uitgescheiden kunnen worden.
Elk dier loopt rond met een vervuilde lever [de mens trouwens ook].
Smeer[lever]worst en leverpastei zijn gemaakt van lever, soms tot 30%. Meestal varkenslever. Een lever is vet, en dierlijk vet is slecht vet. Andere ingrediënten zijn vaak: varkensspek, varkenscollageen, zout, eiwitten, specerijen en emulgatoren.
Smeerworst zonder lever is minder slecht omdat het geen lever hoeft te bevatten.
Een lever van een klein kind functioneert nog niet goed, dat gaat de lever pas echt goed doen in de loop van het tweede jaar. Anderen hanteren de leeftijd van 7 jaar.
Dus: De lever van het kind functioneert nog niet 100% en het kan de schadelijke stoffen uit de smeer[lever]worst niet goed verwerken; dus wordt de lever van een baby en peuter al in een vroeg stadium vervuild met schadelijke gifstoffen uit de lever van een dier.
Ik kies ervoor dat kinderen zo laat mogelijk giftige stoffen in hun eten krijgen.<<
Groet!
Stefan Kleintjes, kinderdiëtist-Groningen | winnaar van de bv-prijs 2006
Dan heb ik echt gegeten en gedronken hoor
En zelfs het cb adviseerd leverworst op brood te geven, dat snap ik dan helemaal al niet…
Gr Sandra
Gewijzigd door - san_27 op 11 Jun 2007 15:19:28
Gewijzigd door - san_27 op 11 Jun 2007 15:20:20