Bezoek dat foto's maakt van je kind


#1

Zal even uitleggen wat ik bedoel met de titel
Afgelopen vrijdag had ik bezoek van een vriendin met haar ongeveer 19 jarige dochter. Nu vind ik t gezellig als mijn vriendin alleen komt, zonder dochter, maar daar gaat t niet om. Haar dochter vind onze kids zo leuk en besluit daarom zelf dat ze meewil als mams hier een enkele keer komt theeleuten.

Terwijl mijn oudste dochter en jongste zoontje speelden (toen zij dus op bezoek was) heb ik mijn tweede dochter even uit bed gehaald en aangekleed.

s avonds was mijn man op een verjaardag van een gezamenlijke vriend, en blijkbaar heeft mijn vriendin daar foto’s zitten showen van mijn oudste dochter! Die had ze op haar gsm staan… gemaakt dus toen ik s middags even mijn 2e dochter uit bed aan t halen was en mijn oudste dochter lekker aan t spelen was.
Zelf vind ik dit niet leuk! Ze had geen toestemming gevraagd, of de foto’s gemaakt waar ik bij was. Ik wist dus van niks. Zelf heb ik de neiging hier wat van te zeggen (dat ik hier niet van gediend ben). Maar mijn man had zo iets van 'laat maar gaan…, zo vaak spreek je haar toch niet en t zou de (wankele) vriendschap alleen maar schaden."

Wat zouden jullie doen? hoe kijken jullie er tegen aan als anderen (zomaar!) foto’s van je kind maken? Als ze t gevraagd had, was t anders geweest (en had ik vermoedelijk trouwens nee gezegd).

Ik weet heel goed dat ik facebook heb, en dat zij daar ook op staat. Op facebook staan foto’s van de kinderen, dat klopt. Alleen zichtbaar voor vrienden en niet voor onbekenden. Ook weet ik dat anderen ze er wel zo af kunnen halen. Maar voor mijn gevoel is dat wel anders. ik kies welke foto’s online komen, en na enige tijd schoon ik alle foto’s weer op. Heb zelfs wel eens bijna profiel verwijderd, gewoon ivm privacy.


#2

Ik vind dat je er iets van kunt zeggen. Ik zou dit ook raar vinden en er niet van gediend zijn dat iemand zonder dat ik het weet foto’s van mijn kinderen maakt en ermee rond gaat strooien naar anderen.

Sterker nog, wij hadden laatst iets soortgelijks. Mijn man heeft een zus met wie wij geen contact hebben. Mijn schoonouders en de broer van mijn man hebben wel contact met haar. Begin dit jaar heeft mijn schoonvader een filmpje gemaakt van onze oudste die dwarsfluit aan het spelen was. Later vroeg hij hoe hij dat naar zijn dochter (dus de zus met wie wij geen contact hebben) kon sturen.

Mijn man zag daar in eerste instantie ook het probleem niet van maar kom op zeg, mijn schoonvader wilde dus beeldmateriaal van onze dochter sturen aan de enige persoon op aarde met wie wij door allerlei vervelende familietoestanden geen contact hebben en wat doet zij er dan mee? Wij beschermen onze kinderen nu nog tegen het internet omdat we vinden dat ze ooit zelf maar moeten beslissen of ze met foto’s, filmpjes etc. op internet willen verschijnen en mijn schoonvader werpt zo beeldmateriaal van een van onze kinderen in de schoot van iemand met wie wij ruzie hebben.

Ben ik nou gek?

Dus ik heb mijn schoonouders gebeld en gezegd dat ik niet wil dat ze foto’s of filmpjes van onze meiden naar mijn schoonzus sturen. Ik wil niet dat zij met die foto’s of filmpjes dingen kan doen die het daglicht niet kunnen verdragen. Want met een beetje fotoshoppen kan zo het gezicht van een van onze meiden op het blote lijfje van een ander kind geplakt worden en voor je het weet zit er een foto van je kind in een of ander pedo-netwerk.

Da’s ver gedacht natuurlijk, maar onderschat mijn schoonzus niet!

Mijn schoonvader vindt het raar dat ik hier zo moeilijk over doe en hij vindt dat hij zelf mag bepalen wat-ie voor foto’s naar zijn dochter stuurt, maar ik vind dat ik nog altijd de baas ben over mijn kinderen en niet hij. Dus ik ben heel duidelijk geweest: geen foto’s/filmpjes sturen van ons of onze kinderen naar mijn schoonzus.

Geen idee dus wat er in de afgelopen jaren al aan foto’s van onze meiden naar mijn schoonzus gestuurd is, maar als het goed is, is dat vanaf nu afgelopen.

Dus, ik ben het helemaal met je eens dat een ander niet zomaar met foto’s van je kinderen rond mag strooien.
Weet je dat er in Zweden zelfs een wet is aangenomen dat je niet zomaar zonder toestemming foto’s mag maken waar anderen op staan? Ook vanwege dit privacy-verhaal.

Ik zou er dus iets van zeggen tegen je vriendin en haar dochter. En als ze het niet begrijpen, laten ze je dan maar lekker een zeikerd vinden, jij wilt je kinderen beschermen en jij wilt zelf bepalen wat er van je kinderen op internet of wat dan ook verschijnt.

Groetekes, Sje

Gewijzigd door - Sje op 23 Jun 2013 14:04:16


#3

Sje dank je voor je duidelijke reactie!
Kan me bij jou ook goed voorstellen dat je niet wilt dat dat bij je schoonzus beland… Hebben je schoonouders t wel goed opgepakt? Zal wel . Ohja ik zie als taan dat je schoonvader t niet helemaal begreep…

Hier hebben we bijv bij peuterspeelzaal van de oudste (en bij 2e die na de zomer gaat) aangegeven dat ze ook geen foto’s enzo van haar mogen maken. Zullen wel een van de weinige ouders zijn die dat niet willen, maar goed da’s onze keus.

Ik zal mijn vriendin eens benaderen dat ik niet wil dat ze foto’s van onze kids maakt.
haar dochter had ook foto’s van onze kat gemaakt, daar zit ik dan weer minder mee. Is een dier en geen mens. Maar ze had het ook best kunnen vragen!


#4

Goed plan hoor om je vriendin er toch nog op aan te spreken.

Ik ben een grote zeikerd als het om privacy gaat. Zo zal ik ook nooit adresgegevens, mailadressen of telefoonnummers van anderen zomaar doorgeven. Als iemand mij vraagt om een telefoonnummer van iemand anders, dan vraag ik eerst altijd toestemming aan de eigenaar van het telefoonnummer of ik het door mag geven.

Wat mijn schoonouders betreft, die zien er ook het kwaad niet zo van in. Mijn schoonmoeder had ik er toen over aan de telefoon en die begreep mijn gedachtengang wel en zei dat ze geen beeldmateriaal meer naar mijn schoonzus zullen sturen. Maar ik weet dus niet wat ze in het verleden al eens gestuurd hebben.

Kijk, ik kan me best voorstellen dat zij ervan balen dat wij geen contact hebben met mijn schoonzus. Elke ouder ziet graag dat hun kroost het goed met elkaar kan vinden, maar helaas krijg je je familie gewoon cadeau. Die zoek je niet zelf uit. En als er dan een rare snuiter tussen zit die het echt te bont maakt, dan hoef je daar niet krampachtig contact mee te houden omdat het toevallig familie is. Beetje moeite wil ik nog wel doen, maar als iemand echt kwetsend te werk gaat, dan is het voor mijn man en mij klaar.

Dus mogelijk doordat mijn schoonouders tussen 2 vuren in zitten, dat mijn schoonvader daarom in eerste instantie reageerde met “ja maar ik wel!” toen ik zei “ik wil dat helemaal niet”. Hij leek echt een soort van boos. Jammer dan, aan mij de taak om er als ouder voor te zorgen dat mijn kinderen beschermd worden tegen bepaalde zaken en dan interesseert het me niet dat mensen me een zeikerd vinden. Als ik van mijn kinderen maar in elk geval nooit het verwijt krijg dat ik ze van jongs af aan op het internet geëtaleerd heb en dat ze daar nooit meer vandaan kunnen komen. Dus wie zijn mijn schoonouders dan om onze kinderen wel op het internet te etaleren?! Mooi dat dat niet gebeurt!

Groetekes, Sje


#5

Als het vrienden zijn die foto’s maken van mijn kinderen vind ik het geen probleem. Maar als ze wat verder van me af staan, dan zou ik het ook niet willen.

Lilypie Kids Birthday tickers
<img src=“http://lb3m.lilypie.com/9Vilp2.png” width=“200” height=“80”