Balen!


#1

He gadakkie, ik baal zo. Toen Gioia overging op flesvoeding bleek ze koemelkallergie te hebben, ze kreeg toen aangepaste flessenmelk. We hebben dit op advies van het consultatie bureau geprovoceerd: weer “gewone” melk: en idd gelijk reactie: veel krampen, paniek, vlekken, exzeem, niet kunnen poepen.
Nu is ze bijna 7 maanden, en op het cb werd gezegd, nu kun je met brood etc beginnen, wij dus brood gegeven, en jawel! direct reactie! opgezwollen ogen nu ook. gho wat zielig. wat is ze er ziek van.
Ik gaf haar bij dat brood soja melk te drinken, dacht ik goed aan te doen, blijkt dat als je al koemelk allergie hebt, je een verhoogde kans op soja allergie hebt als je dat voor het eerste jaar geeft!
Nu ben ik dus overal aan het zoeken en lezen, wat nu, wat mag ze wel wat mag ze niet. straks belt de verpleegkundige van het cb, ik hoop dat die veel info voor ons heeft. misschien kunnen ze ons ook naar een dieetiste doorsturen ofzo.
Maar het is zo vervelend! dat ze zulke heftige klachten krijgt van dat beetje koemelk dat er in dat brood zat.
Ik hoop dat ze niet ook nog voor andere dingen allergisch blijkt te zijn, ook daar is een verhoogde kans voor namelijk!
Nu ik weer gestopt ben met dat brood, zijn na twee dagen de reacties weg, en voelt ze zich weer goed. dat duurt dus twee dagen!
kortom: ik baal, zij baalt. moest ik even kwijt.

The surest sign that intelligent life exists elsewhere in the universe
is that it has never tried to contact us.


#2

Gatverrederrie,

Dat is wel heel erg balen meid.
je moet dus alles gefasseerd gaan geven om te weten wat voor een allergien ze heeft.

heel veel sterkte ermee

Liefs Kristel


#3

he jassus, da’s zooo super ellendig.
Ik weet er helaas alles van. Ik ben zelf ook al m’n hele leven voor van alles en nog wat allergisch. Bij mij uit zich dat voornamelijk in exceem (wat ik dus ook al vanaf mijn babytijd heb).

Misschien een tip: ik kreeg in mijn kindertijd altijd brood van de reformzaak. Hier hebben ze vaak diverse soorten zonder de ingredienten waarvoor je allergisch zou kunnen zijn.


#4

Dat is zeker balen.
Je moet inderdaad maar eens bij een dietiste langsgaan, deze kan je vertellen wat Gioia wel en niet mag eten.
Sommige kinderen groeien wel over hun allergie heen, maar hou je daar niet te veel aan vast anders is het zo’n teleurstelling als het niet zo is.

Sterkte.

Groetjes van Jolanda, mamma van Lisa (25-08-'02) & van uk nummer 2 (02-12-'04 uitgerekend).


#5

dank voor de reacties.
Ik heb begrepen dat de meeste kinderen er rond hun 4e jaar overheen groeien. maar niet allemaal dus. tussen de 2 en 6 % van de baby’s heeft een koemelk allergie.
Ik heb zelf ook allergieen en exzeem, maar niet zo ernstig, als je haar ziet, zo super zielig, en je kunt er niks meer aan doen, alleen dat product vermijden en afwachten tot de reactie weg is
Brood bij een reformwinkel ga ik zeker voor kijken, ik las al op internet dat daar brood is zonder de melktoevoegingen.
maar er is nog zoveel meer, bv broodbeleg, in veel zit koemelk, en in vlees, zit het daar ook in, dat eiwit?
Ik hoop dat de verpleegkundige een lijst heeft ofzo: wat kan er wel en wat niet.
en ik zit gelijk te denken: nu eet ze alles wat ik haar voorzet, maar straks als ze wat groter is wil ze natuurlijk wat de andere kinderen krijgen, en dan moet ik heel de tijd tegen haar zeggen: nee jij mag dat niet!
he, waarom belt die vrouw nou niet!! allemaal vragen en ik wil meteen een antwoord

The surest sign that intelligent life exists elsewhere in the universe
is that it has never tried to contact us.


#6

He bah, wat lijkt me dat nou ontzettend vervelend!!!
Kan me voorstellen dat je er enorm van baalt!
Ik hoop dat die verpleegkundige je gauw belt en dat ze inderdaad een lijst ofzo voor je heeft.

Heeeeeeel veel succes in ieder geval!!!

Groetjes, mamma van Stephan


#7

In magere rundervleeswaren (rookvlees bv.) zitten geen eiwitten en geen allergie-opwekkende stoffen. Ik heb ooit een eliminatiedieet gehad (om uit te sluiten waarvoor je wel en niet allergisch bent) en dit was een van de weinige producten die ik mocht eten als broodbeleg. Ook mocht ik toen marmite (is echter absoluut geen aanrader) op brood.
Informatie voor eliminitatiedieet kun je krijgen bij de allergoloog/dermatoloog. Een dietist raad ik overigens niet aan om heen te gaan, ik zou je eerder adviseren om 'ns te gaan praten met een allergoloog, omdat die ook verstand heeft van andere oorzaken voor allergien naast voedselallergie.


#8

ja, een alergoloog is misschien toch ook verstandig. zit al te denken op toch ook effe de huisarts te bellen, wat die denkt. ik weet namelijk niet wat er allemaal te testen valt voor zo’n kleintje.
verder is het al wel helemaal duidelijk dat ze allergisch reageert op die koemelk eiwitten, dus dat uit haar dieet halen is zowiezo verstandig.
Ik ben gebeld door de verpleegkundige, en ze kon me niet echt verder helpen nog, ze gaat overleggen met de arts, en die belt me terug. Ik zal dan gelijk eens vragen wat zij denkt over een allergoloog etc. waarschijnlijk krijg ik dan ook een verwijzing voor een dietiste, ook dat lijkt me verstandig, om erachter te komen waar dat koemelkeiwit allemaal inzit.
Ik zit me ontzettend in te lezen over koemelk nu, straks word ik nog een kenner
ben erg geschrokken, had toch in mijn hoofd dat ze er last van had omdat haar darmpjes nog niet helemaal op gang waren, en dat het vanzelf wel over zou gaan, en dat op korte termijn.
Niet dus! en dat is effe schrikken zeg! nu enorm lezen en info vergaren, daarmee reageer ik me ook goed af.
voor de rest gaat Gioia nou gewoon weer effe terug op haar gewone routine, niks meer toevoegen tot we wat meer weten. Dat is het rustigste voor haar. Kan ze lekker bijkomen.
Het zal toch nog wel voor gaan komen dat ze allergisch reageert in de toekomst, maar ik hoop het zoveel mogelijk voor haar te kunnen voorkomen.

The surest sign that intelligent life exists elsewhere in the universe
is that it has never tried to contact us.


#9

Ik weet dat geitenmelk vaak wel werkt bij mensen met een koemelk allergie. Misschien kun je dat dan eens proberen, want dan kan ook de geitenkaas natuurlijk strakjes proberen. Heb inderdaad ook vaak gehoord dat kinderen er weel overheen groeien. ( er zit hier in de buurt een geitenboer daar weet ik deze info van )Voor brood is het dan wel lastig. Eventueel heb ik dan wel een recept voor je zonder melk( of met geitenmelk)wat makkelijk te maken is. Succes hoor, ga maar gauw informeren eerst das altijd verstandig. Sterkte !!!

Groetjesmama van Evianne 03-04-2003


#10

ik las op internet dat het melkeiwit in geitenmelk heel erg veel lijkt op dat in koeienmelk, en dat ze daar dan toch ook allergisch voor zijn ik zat daar namelijk ook meteen aan te denken, dan ze toch een stukkie kaas enzo eten, maar daar lijkt het dus niet op.
en: ik van dat turkse brood zit geen melk, en er zit zo’n turks winkeltje bij ons in de buurt, dus da’s makkelijk. Maar dat recept om zelf brood te maken ben ik wel in geinteresseerd, brood maken is meestal niet zo heel veel werk, dus als je dat recept voor me hebt: heel graag.

groet
Mo

The surest sign that intelligent life exists elsewhere in the universe
is that it has never tried to contact us.


#11

geitenmelk is idd niet zo’n goed idee. Ben ik zelf ook allergisch voor geweest. Om je een beetje gerust te stellen: ik ben over m’n koemelkallergie heen gegroeid. Waar je trouwens ook errug mee uit moet kijken zijn: eieren, vis en pinda’s. Hierin zitten namelijk aan melk verwante eiwitten, waarvoor ikzelf nog steeds super-allergisch ben. Dit is overigens aan 't licht gekomen toen mijn moeder vis stond te bakken en ik bij haar in de keuken zat te spelen (ik was toen 7 maanden of zo), vervolgens hoorde mijn moeder mij keihard gillen en had ik dus over mijn gezicht en armen dikke blaren. Dit bleek dus door de baklucht van 't visje te komen. Vis (evenals pinda’s, eieren iets minder erg) eten is voor mij nog steeds dodelijk gevaarlijk. Mocht dit ergens in verwerkt zitten en ik eet 't toch (zonder 't te weten) dan bel de ambulance maar vast.
Over 't algemeen valt goed te leven met een of meerder allergien. Je weet al op jonge leeftijd wat je wel of niet mag. Ik heb mezelf daar altijd aan gehouden en vond 't ook niet erg als andere kindjes iets wel aten wat ik niet mocht. Je wordt natuurlijk vanzelf afgestraft als je 't wel eet.
Sterkte ermee, misschien hebben de specialisten wel verrassende oplossingen voor je. Ik hou me er tegenwoordig voor mezelf niet meer zo mee bezig. Ben 't een beetje beu


#12

Sannie, zeg vervelend die allergien, het blijft opletten natuurlijk.
maar: jij bent dat dus “gewend” als ukkie. kon je er toen goed mee omgaan? daar maak ik me namelijk eigenlijk nog het meeste zorgen over: hoe moet ze er straks zelf mee omgaan. we krijgen toch nu de situatie dat andere kinderen iets mogen wat zij niet mag. en het lijkt me zo moeilijk als je klein bent, om daar dan begrip voor op te brengen, ook al weet je dat je er last van krijgt.

The surest sign that intelligent life exists elsewhere in the universe
is that it has never tried to contact us.


#13

Ik heb er zelf nooit echt problemen mee gehad. Ook nooit om gezeurd of zo. Ik wist gewoon vanaf dat ik 't ook echt kon beseffen dat 't gewoon echt niet kon. Later heb ik ook spreekbeurten (middelbare schooltijd) hierover gehouden, om allerlei misverstanden en rare gezichten uit de weg te ruimen. Let wel: ik praat hier over de jaren '70 en '80. Toen was over allergien nog maar weinig bekend. Hoewel, in 30 jaar zijn ze op dit gebied nog niet echt veel wijzer geworden qua genezing dan. Wel kunnen ze veel meer voorkomen dan toen, in de jaren '70 was 't maar een beetje gokken. Zo van, oh ja, daar reageert ze op en dus is ze daar allergisch voor. Eind jaren '70 heb ik verschillende allergietesten gehad en heb toen meer zekerheid gekregen waar wel en niet echt allergisch voor was (ik geloof dat ik de eerste test met 9 jaar kreeg, deden ze ook niet eerder want 80 prikken op je rug is niet echt een aanrader).
Maar al met al denk ik dat ik door de hele rataplan er alleen maar sterker uitgekomen ben. Dit heeft ook veel te maken gehad met hoe mijn ouders ermee omgingen. Die hebben naar mij toe nooit zielig gedaan of zo (hoewel ze 't natuurlijk verschrikkelijk voor mij vonden). Maar meer van: niet zeuren en er zijn ergere dingen. Hierdoor denk ik dat ik nu vrij positief in het leven sta en mijn allergien en exceem een onbelangrijke plek in m’n leven hebben.
In Den haag had ik trouwens een supergoeie dermatoloog/allergoloog (geeft ook internationaal lezingen op dit gebied) die altijd gedacht had dat 't een stuk minder zou worden na een eventuele zwangerschap (ik was toen een jaar of 10, dus niet echt een hoopvol bericht voor mij toen). Deze man heeft gelijk gehad, ik heb nog maar nauwelijks last van exceem. grappig he.

Nogmaals, allergische aandoeningen is een irritant iets, maar laat 't niet 't leven van Gioia overheersen en hou goed voor ogen dat hiermee goed te leven valt hoe vervelend 't ook is. Het is altijd erg leuk, goedbedoeld en opbeurend dat mensen zeggen dat kinderen er overheen kunnen groeien (heb 't hier ook al weer gezien, en zo ongeveer ook m’n hele leven aan moeten horen), maar hou er rekening mee dat Gioia dit ook voor de rest van haar leven kan blijven houden. Dit in je achterhoofd houdend, geeft een stuk rust (mij althans wel). Sterkte!!


#14

fijn dat je reageerde! en dat lijkt me een goede manier om er mee om te gaan, we doen ons best
Ben aan het lezen geslagen, en er zijn veel dingen waar je heel erg mee op moet passen, vooral voor het eerste jaar, daarna kan je langzaam dingen toe gaan voegen.
We moeten gewoon erg op gaan letten, waar zit het wel in waar niet, dat moet een tweede natuur worden zeg maar. en idd: je hebt gelijk, dan moet er heel goed mee te leven zijn.
en: wat ik zo lees is er veel bekend van voorkomen, maar onderzoek word er nog niet echt gedaan: er zijn testen, maar die geven heel weinig zekerheid, als de test positief is word er gezegd dat je waarschijnlijk koemelk allergie hebt. Dus daar ga ik me denkeijk niet mee bezig houden. gewoon goed kijken als ze iets nieuws heeft gegeten of er reacties komen, en dat dan vermijden, dat lijkt het devies.
dus ik ga voor haar een voedingsdagboek bijhouden, opschrijven wat ze eet, en opschrijven wat voor verschijnselen er zijn, dat lijkt me een goede manier om er precies achter te komen waar ze last van heeft.
en ik hoop dat ze eroverheen groeit, dat zou het mooiste zijn, maar er zijn kinderen die dat geluk niet hebben, en dan is er dus ook geen man overboord: moet ze tienermoeder worden

The surest sign that intelligent life exists elsewhere in the universe
is that it has never tried to contact us.


#15

oke hier een broodrecept. ( met of zonder koe of geitenmelk )geen idee of het nou voor 1 of 2 hele broden was.haha

  • 900 gram meel
    ( als je wil 2 a 3 handjes bruin en de rest aanvullen met gewoon meel tot die 900 gram)
  • 90 gram suiker
  • 20 gram zout
  • 40 gram ( het liefste verse gist ) en anders zo`n 15 gram droge gist
  • 250 dl warm water
  • 250 dl koe of geitenmelk ( kan ook water dus dan vervalt de melk en krijg je bij elkaar een halve liter water )
  • Scheut olijfolie

Water( warm, maar niet kokend heet ) afmeten en dan daarin het gist en de suiker doen. Effe roeren en zo`n 5 min laten staan om te wennen aan elkaar. Ondertussen het meel afwegen en daar alvast het zout bij doen, effe door elkaar husselen zodat dadelijk het zout en (het water met de gist) niet meteen bij elkaar komen ( vind gist niet fijn ). Daarna alles bij elkaar en een goede scheut olijfolie erbij doen. GOED kneden tot het niet meer plakt ( beetje meel erbij doen als dat wel het geval is ) Ik doe het het liefste meteen in de vorm en zet er op de kop een tweede bovenop, want door het niet nog een keer kneden of in een vorm te doen, blijft het wat luchtiger. Laat je het brood toch liever rijzen in een kom, dan effe platic folie erop en wegzetten op een redelijk warm plekje. In beide gevallen een uur rijzen tenzij je er meer bruin meel bijdoet. ( dan wordt het zwaarder en duurt de rijstijd langer )

Afbakken op ± stand 5 een half uur tot een uur ( ligt aan je oven en of je aparte broodjes maakt of een hele.

Kunnen ook kruiden, noten, gedroogde Abrikozen enz in. Mijn favoriet is echter met Rozemarijn, pijnboompitten, thijm of koriander.

Groetjesmama van Evianne 03-04-2003


#16

Wat heel handig is, mocht Gioia dus wel tegen 't zelfgebakken brood kunnen, is een broodmachine. Tegenwoordig koop je zo’n ding voor weinig geld (laatst stond er geloof ik eentje bij 't Kruidvat voor 29 euro). Scheelt je weer een hoop tijd en gedoe. Ik heb er zelf al een tijd eentje en bak dus al ons brood zelf. Uiteindelijk scheelt je dit ook een hoop geld en 't kost je nauwelijks tijd. Je gooit alle ingredienten in dat apparaat, knop aan, en hup dat ding doet de rest. En 't is superlekker. Je weet dan ook tenminste wat erin zit.


#17

Dat is zeker balen. Ik weet van een kennisje dat er op www.voedingscentrum.nl een boekje is te bestellen waarin voedingsartikelen en merken staan die je wel kunt geven bij koemelkallergie. MIsschien heb je daar wat aan?

Hopelijk hoort Gioia bij de kinderen die over de allergie heengroeien. Succes!

Groetjes Carola 04.09.1972, moeder van Jens 20.03.2001 en Mats 08.02.2003


#18

Dank voor de tips, ga kijken op voedingscentrum site, en bedankt voor het brood recept! ik ga aan de slag. nog een vraagje, misschien heel erg dom hoor maar: dat meel, is dat gewoon bloem of toch wat anders?
en: zijn die broodmachines tegenwoordig zo goedkoop??? daar ga ik eens naar kijken, leek me altijd al leuk en handig, maar dacht altijd dat die dingen super duur waren.

The surest sign that intelligent life exists elsewhere in the universe
is that it has never tried to contact us.


#19

haha is niet dom hoor, is gewoon bloem. Is denk ik wel geen recept voor je broodmachine. ( geen flauw idee hoe die werken )Volgens mij zitten bij een broodmachine speciale recepten, ik weet het niet. Meestal is trouwens eventueel de melk in broodrecepten te vervangen voor water. Omdat melk er wel vaak in voorkomt voor het vetgehalte ( wordt het lekkerder van )doe je er dan bv water en een klontje boter ( is ook van de koe )ofwater en een flinke scheut olijfolie.

Groetjesmama van Evianne 03-04-2003


#20

zou er dan ook plantaardige margarine door kunnen gooien wellicht? en olijfolie zou kunnen, daar kan ze tegen weet ik al.

The surest sign that intelligent life exists elsewhere in the universe
is that it has never tried to contact us.