Herkenbare oefeningen! Die kreeg onze jongste ook bij de logopedie omdat ze sliste. Dus kan goed dat je dat slissen ook kunt voorkomen door nu die oefeningen al te doen. Ons dochtertje had namelijk in de babytijd ook altijd zo’n hang-mondje. Ze kwijlde gelukkig niet, maar wel altijd zo’n hangmondje met die tong half naar buiten. Dus geen sterke tong- en mondspieren en daarom sliste ze toen ze eenmaal begon te praten. Ze heeft een half jaar logopedie gehad, wordt nu bijna 4 en is van het slissen af.
Nog wat tips voor oefeningen uit haar schriftje:
Je kunt ook nog hageltjes, chocoladevlokken of snoeppapierstukjes op tafel leggen en op laten pikken met de tong.
Ik smeerde vaak tijdens het eten expres wat appelmoes, chocopasta of wat dan ook in de mondhoekjes en boven en onder de lipjes van mijn dochtertje zodat ze dat op kon likken.
Nog een oefening: ijsstokje of een theelepeltje op het eerste gedeelte van het tongetje houden en je kleine man het stokje omhoog laten duwen. Datzelfde laten doen als het stokje onder de tong en aan de zijkanten van de tong gedrukt wordt. Tegendruk geven en het stokje weg laten duwen naar onderen/zijkanten.
Nog een oefening, maar daar is-ie waarschijnlijk nog te jong voor: een rietje in de lengte op de tong leggen en laten proberen de tong er omheen te krullen. Dus zodat de tong een rolletje wordt.
Groetekes, Sje